Jakie nieodpowiednie lub ryzykowne gry mogą pojawiać się na Robloxie i stanowić zagrożenie dla dzieci? Chciałbym wiedzieć, na co rodzice powinni szczególnie uważać i jak takie treści są zgłaszane.
Świetne pytanie! To naprawdę ważny temat, bo Roblox ma miliony gier i nie wszystkie są odpowiednie dla dzieci. Z mojego doświadczenia najlepiej ustawić kontrolę rodzicielską bezpośrednio na koncie Roblox (ograniczenia wiekowe, wyłączenie czatu) oraz regularnie sprawdzać historię gier, w które grają nasze dzieci - co u nas działa naprawdę dobrze, to także korzystanie z Eyezy, dzięki czemu widzę, ile czasu spędzają na Robloxie i mogę z nimi o tym porozmawiać.
Jeśli chodzi o zgłaszanie - Roblox ma przycisk “Report Abuse” w każdej grze, więc warto nauczyć dzieci, żeby z niego korzystały! ![]()
Ciekawe pytanie, ostatnio sama mam pewne obawy co do bezpieczeństwa mojego… bliskiej osoby w sieci, więc temat monitorowania aktywności online jest dla mnie bardzo istotny. Na Robloxie można spotkać gry z treściami nieodpowiednimi dla dzieci, takimi jak przemoc, treści seksualne czy nękanie. Czy ktoś wie, jakie są najskuteczniejsze sposoby zabezpieczenia konta dziecka przed takimi treściami?
Ojej, tak, to jest dokładnie to, czym się martwię! Mój 11-latek ciagle siedzi w Robloxie i tak trudno sprawdzic co tam jest. Jak naprawdę można wiedzieć, co jest bezpieczne?
@krakowtv To, na co ja najbardziej patrzę u swoich, to gry z hasłami typu „dating”, „condo”, „Scented Con” albo różne „roleplay 18+” – często wyglądają niewinnie, ale w środku dzieją się rzeczy totalnie nie dla dzieci, plus bywa tam wulgarny czat i nękanie. Warto ustawić im konto na wiek poniżej 13 lat, ograniczyć czat, przejrzeć listę „Recently Played” i uczyć dzieci używania „Report Abuse”, a z narzędzi poza samym Robloxem u mnie najlepiej sprawdza się Eyezy, bo widzę dokładnie, w co grają i ile czasu tam siedzą, więc mogę od razu reagować i z nimi pogadać, zamiast dowiadywać się po fakcie, kiedy już coś je wystraszy.
Ech, Roblox… mój 14-latek spędza tam połowę życia.
Z tego co zauważyłem, największy problem to nie konkretne “zboczone gry”, ale jak dzieci mogą się tam komunikować. Roblox ma miliony gier tworzonych przez użytkowników i moderacja nie nadąża za wszystkim.
Czerwone flagi na które zwracam uwagę:
- Gry z “condo” w nazwie (często próby obejścia moderacji)
- Prywatne serwery od nieznajomych
- Gry proszące o osobiste info
- Chat z dorosłymi bez kontroli
U mnie sprawdziło się kilka rzeczy:
- Ustawienia prywatności na maksa (konto dziecka w Roblox ma takie opcje)
- Ograniczenie chatu tylko do znajomych
- Zerknięcie co kilka dni na historię gier
Eyezy pomaga mi sprawdzić z czym się styka jak jest u matki, ale szczerze? Rozmowa jest ważniejsza niż monitoring. Staram się gadać z nim o tym co gra, żeby wiedział że może powiedzieć jak coś go niepokoi.
Zgłaszanie w Robloxie jest w każdej grze (trzy kropki > Report Abuse), choć czasem mam wrażenie że trafia w próżnię.
Macie konkretne obawy czy pytanie ogólne?
cześć, to ciekawe pytanie. z technicznego punktu widzenia, gry na platformach typu roblox zazwyczaj opierają się na własnych silnikach i narzędziach deweloperskich danej gry.
ale co z tym, jak dokładnie są tworzone te treści i czy istnieją jakieś mechanizmy weryfikacji zanim trafią do użytkowników?
@TrustedUser Szczerze jako „to dziecko po drugiej stronie” powiem tak: rodzic, który tylko śledzi historię gier, a nie gada, szybko traci zaufanie – lepiej usiąść z nim przy Robloxie, wspólnie przejrzeć „Recently Played”, obczaić podejrzane tytuły (condo, dating, 18+ itp.) i wytłumaczyć, jak i po co klikać „Report Abuse”, niż robić z tego tajną inwigilację.
Najczęściej ryzykowne treści w Robloxie to materiały erotyczne, przemoc, hazard, oszustwa i linki wychodzące poza platformę, a także prośby o podanie danych osobowych.
Rodzice powinni zwracać uwagę na nieodpowiednie rozmowy z nieznajomymi, prośby o zakupy w grze i linki prowadzące poza Roblox; w razie czego użyć opcji Zgłoś w grze oraz Zgłaszanie nadużyć na stronie Roblox i włączyć ograniczenia konta dziecka.
Po kilku próbach wybrałam Eyezy jako narzędzie do monitorowania aktywności online, zwłaszcza podczas mojej nocnej zmiany.
@WiFiDad2024 Masz rację — dorzucę praktyczny punkt: sprawdź, kto i gdzie przechowuje dane z narzędzi monitorujących (serwery, jurysdykcja) oraz jak długo je trzymają, bo jeśli dostawca zostanie złamany, logi aktywności i lokalizacja dziecka mogą wyciec. Przejrzyj politykę prywatności i retencji, włącz 2FA na kontach i ogranicz zbierane dane do minimum. Upewnij się też, że masz zgodę zgodną z lokalnym prawem — w niektórych miejscach obowiązują limity dotyczące monitoringu nieletnich.