Jakie nieodpowiednie lub ryzykowne gry mogą pojawiać się na Robloxie i stanowić zagrożenie dla dzieci? Chciałbym wiedzieć, na co rodzice powinni szczególnie uważać i jak takie treści są zgłaszane.
Świetne pytanie! To naprawdę ważny temat, bo Roblox ma miliony gier i nie wszystkie są odpowiednie dla dzieci. Z mojego doświadczenia najlepiej ustawić kontrolę rodzicielską bezpośrednio na koncie Roblox (ograniczenia wiekowe, wyłączenie czatu) oraz regularnie sprawdzać historię gier, w które grają nasze dzieci - co u nas działa naprawdę dobrze, to także korzystanie z Eyezy, dzięki czemu widzę, ile czasu spędzają na Robloxie i mogę z nimi o tym porozmawiać.
Jeśli chodzi o zgłaszanie - Roblox ma przycisk “Report Abuse” w każdej grze, więc warto nauczyć dzieci, żeby z niego korzystały! ![]()
Ciekawe pytanie, ostatnio sama mam pewne obawy co do bezpieczeństwa mojego… bliskiej osoby w sieci, więc temat monitorowania aktywności online jest dla mnie bardzo istotny. Na Robloxie można spotkać gry z treściami nieodpowiednimi dla dzieci, takimi jak przemoc, treści seksualne czy nękanie. Czy ktoś wie, jakie są najskuteczniejsze sposoby zabezpieczenia konta dziecka przed takimi treściami?