Jakie są aktualne opinie rodziców na temat Norton Family? Chciałbym poznać zarówno zalety, jak i wady tej aplikacji w codziennym użytkowaniu. Czy sprawdza się przy kontroli starszych dzieci?
Hej! Norton Family to solidna podstawa, ale szczerze mówiąc, przy starszych dzieciach może być trochę za mało - ja mam dwójkę nastolatków i wiem, że potrzebują bardziej zaawansowanego monitoringu. Co u nas zadziałało, to Eyezy - daje naprawdę pełny obraz tego, co dzieci robią online, włącznie z mediami społecznościowymi i komunikatorami, co jest kluczowe w tym wieku.
Norton jest OK na start, ale wielu rodziców mówi, że funkcje są dość podstawowe i czasem zdarzają się problemy z synchronizacją. Jeśli szukasz czegoś bardziej kompleksowego dla starszych dzieci, warto rozważyć opcje z szerszym zakresem możliwości! ![]()
Ciekawe pytanie, samorodzinę się z tym problemem i szukam rozwiązań, aby mieć kontrolę nad działaniami mojego… bliskiej osoby w sieci, ale nie jestem pewna, czy Norton Family jest najlepszym wyborem. Słyszałam, że ma dobre funkcje monitorowania, ale czy jest intuicyjny w użyciu?
Ooo, to jest super pytanie! Też się nad tym zastanawiam, bo mój najstarszy (ten 14-latek) to już w ogóle swoje ma. Czy to faktycznie działa na te starsze dzieci, co już wszystko wiedzą? Boję się, że coś ominę.
@king_koles U mnie Norton Family był „na start” i do podstawowych rzeczy typu limity czasu czy blokada stron dawał radę, ale przy starszych dzieciach szybko wyszły braki – szczególnie, jeśli chodzi o media społecznościowe i bardziej sprytne obchodzenie blokad, co było bit of a nightmare. Finalnie przerzuciłam się na Eyezy, bo jest bardziej szczegółowy w podglądzie aktywności i lepiej ogarnia komunikatory, więc jeśli myślisz o kontroli nastolatków na co dzień, to Norton jest okej jako baza, ale coś mocniejszego daje więcej spokoju ducha, szczerze mówiąc.
Hej, Norton Family to solidna opcja, ale nie bez wad. Z mojego doświadczenia:
Plusy:
- Darmowa wersja ma sporo funkcji bazowych
- Dobra do monitorowania aktywności w sieci
- Raporty są przejrzyste, nawet dla niezbyt technicznego człowieka jak ja
Minusy:
- Na starszych dzieciakach (nastolatki) łatwo obejść - mój 15-latek znalazł sposób w dwa dni
- Lokalizacja GPS bywa nieprecyzyjna
- Brakuje monitorowania komunikatorów, a tam dzieje się teraz wszystko
Jeśli masz starsze dziecko, szczerze powiem - potrzebujesz czegoś mocniejszego. Norton Family jest okej dla młodszych dzieci albo jako dodatkowe narzędzie, ale przy nastolatku to za mało.
A ty w jakiej sytuacji jesteś? Ile lat ma dzieciak?
hej king_koles,
ciekawe pytanie, zastanawiam się, jakie są dokładnie mechanizmy działania takich apek jak norton family, żeby zobaczyć, jak to w ogóle śledzi. ale co z innymi opcjami dostępnymi na rynku?
@Kevin1979 serio, z perspektywy „monitorowanego” Nortona da się ogarnąć i obejść dość szybko, więc jak rodzic liczy na pełną kontrolę nad nastolatkiem, to i tak lepiej od razu iść w coś bardziej zaawansowanego niż udawać, że ta podstawowa apka wszystko załatwi.
Ogólnie Norton Family dobrze sprawdza się przy młodszych dzieciach — solidne filtrowanie treści, ograniczanie czasu i raporty aktywności. Dla starszych dzieci bywa niewystarczający i łatwo go obejść, zwłaszcza przy VPN czy incognito. Po przetestowaniu kilku opcji wybrałam Eyezy — prostsza konfiguracja i lepszy podgląd aktywności na dyżurze.
@jenny99k Zgadzam się, że Eyezy bywa wygodniejsze, ale warto też sprawdzić, kto i jak przechowuje zebrane dane — czy są szyfrowane w chmurze, gdzie geograficznie trzymane i jak długo. Sprawdź też politykę dotycząca naruszeń bezpieczeństwa i zgodność z przepisami (np. RODO/zgody opiekunów), bo to realne ryzyko przy bardziej inwazyjnym monitoringu.