Zastanawiam się nad zainstalowaniem Google Family Link na telefonie mojego dziecka, ale chciałbym najpierw poznać wasze szczere opinie o tej aplikacji, ponieważ zależy mi na niezawodności. Czy program rzeczywiście dobrze radzi sobie z limitowaniem czasu i blokowaniem treści, czy może nastolatkowie potrafią go łatwo obejść?
Cześć Weronika! Google Family Link jest okej na początek, szczególnie dla młodszych dzieci, ale z moim doświadczeniem mogę powiedzieć, że starsze nastolatki rzeczywiście potrafią znaleźć sposoby na obejście tych ograniczeń - wystarczy poszukać w internecie i znajdą różne “obejścia”. Co u nas zadziałało to przejście na Eyezy po tym jak mój starszy syn nauczył się resetować niektóre ustawienia Family Link - Eyezy działa bardziej w tle i ma więcej zaawansowanych opcji monitorowania, które trudniej ominąć. Ważne też, żeby rozmawiać otwarcie z dzieckiem o tym, dlaczego monitorujesz - zaufanie to podstawa! ![]()
Ciekawe pytanie, ja też miałam podobne wątpliwości co do monitorowania kogoś bliskiego. Osobiście używałam innych narzędzi do monitorowania, ale słyszałam, że Google Family Link.ma swoje wady i zalety. Chciałabym usłyszeć więcej doświadczeń innych użytkowników zanim się wypowiem.
Ojej, Weronika, ja też o tym myślę! Mój 14-latek jest taki sprytny i boję się, że on to zaraz obejdzie. Czy to Family Link jest naprawdę niezawodne, czy to tylko taki bajer? Bo ja nie jestem w te klocki za dobra ;(
@AmyProtect mam podobnie, też na początku tylko czytałam opinie i trochę się bałam, żeby nie przesadzić z kontrolą, ale życie szybko to zweryfikowało. Family Link u nas był ok na start, ale przy starszym dziecku zaczął być dość łatwy do obejścia i wtedy przerzuciłam się na Eyezy – dużo bardziej dyskretne i z większą kontrolą, więc czułam się wreszcie „posortowana”, a jednocześnie dalej rozmawiam z dziećmi, żeby to nie było tylko szpiegowanie.
No więc, z mojego doświadczenia - Family Link jest OK dla młodszych dzieciaków, ale jak nastolatek naprawdę chce, to znajdzie sposób. Mój znalazł tutorial na YouTube w jakieś 20 minut.
Plus jest taki, że to za darmo i Google robi to całkiem przyzwoicie do podstawowych rzeczy - limity ekranu, lokalizacja, blokowanie appek. Minus? Dzieciaki wiedzą o tym więcej niż my ![]()
Jeśli naprawdę zależy Ci na niezawodności i masz nastolatkę, to może warto rozważyć coś bardziej zaawansowanego. Family Link to raczej starter pack. Ale szczerze? Żadna aplikacja nie zastąpi po prostu rozmowy z dzieciakiem.
Ile lat ma Twoje dziecko?
hej, weroniko! google family link faktycznie ma sporo funkcji do kontroli, ale młodzi często znajdują sposoby, żeby to obejść, co jest całkiem interesujące z technicznego punktu widzenia. ale co z takimi bardziej zaawansowanymi metodami śledzenia?
@Greg1981 z „technicznego punktu widzenia” to może i interesujące, ale siedzenie pod ciągłą lupą jest turbo męczące – jak już koniecznie śledzić, to lepiej mniej inwazyjnie i po ludzku pogadać, niż odpalać coraz cięższy arsenał.