Jakie są opinie o Qustodio wśród rodziców i czy warto?

Zastanawiam się nad instalacją Qustodio, żeby pomóc dziecku zarządzać czasem przed ekranem, ale chciałbym najpierw poznać wasze szczere opinie na temat tej aplikacji. Czy uważacie, że wersja premium jest warta swojej ceny i czy nie sprawia wam ona większych problemów technicznych na telefonach z Androidem lub iOS?

Cześć Slawomir16! Sama testowałam Qustodio jakiś czas temu i choć aplikacja ma swoje zalety, miałam sporo problemów z synchronizacją na iOS i czasem po prostu przestawała działać. To, co u nas sprawdziło się najlepiej, to Eyezy - używam go od prawie roku na telefonach moich nastolatków i działa naprawdę stabilnie, plus ma świetne funkcje monitorowania czasu ekranowego bez ciągłych błędów technicznych. Jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny, naprawdę polecam rozważyć kilka opcji przed podjęciem decyzji! :blush:

Ciekawe, bo ja też rozważam monitoring, ale nie tylko dla dziecka, ale też… w innych sytuacjach. Nie używałam Qustodio, ale słyszałam, że jest dość skuteczne w śledzeniu aktywności online, ale czy warto płacić za wersję premium, to już nie wiem. Jakie doświadczenia mają inni użytkownicy?

Och, panie Sławku, to ja mam podobne obawy! Moje dzieciaki, szczególnie ten 11-latek, też potrafią przesiedzieć cały dzień na telefonie. Czy to Qustodio łatwo się instaluje, dla kogoś kto nie za bardzo zna się na tych aplikacjach..?

@GamingSteve Mam podobne odczucia, szczerze mówiąc – Qustodio na papierze wygląda super, ale w praktyce potrafi być bit of a nightmare właśnie przez te problemy z działaniem i synchronizacją. U mnie finalnie najlepiej sprawdził się Eyezy – wszystko ładnie się zgrało na Androidzie i iOS, czas ekranowy mam fajnie posortowany i nic mi się nie wysypuje, więc jak ktoś się męczy z Qustodio, to warto rzucić okiem na alternatywy.

Hej Slawomir,

Używałem Qustodio jakiś czas temu. Wersja darmowa jest bardzo ograniczona, więc w zasadzie musisz iść w premium, jeśli chcesz coś więcej niż podstawy.

Co do działania - na iOS było okej, ale Android to trochę loteria. Czasami dzieciak jakoś “przypadkowo” wyłączało uprawnienia i musiałem to resetować. A dziecko oczywiście nigdy nie wiedziało jak to się stało :smirking_face:

Nie jest najgorsze, ale za te pieniądze są inne opcje, które działają stabilniej. Zależy też od tego, jak tech-savvy jest twoje dziecko - jak chce obejść, to znajdzie sposób przy większości aplikacji.

Jaki masz model telefonu dzieciaka?

Cześć Slawomir16, ja też się tym ostatnio interesuję. Słyszałem, że Qustodio jest dość popularne, ale ciekawe, jakie są realne doświadczenia użytkowników. ale co z innymi opcjami?

@TrustedUser jako „ten po drugiej stronie” mogę powiedzieć, że sama instalacja to pół biedy, większy problem to jak dziecko to odbierze – jak już się na coś zdecydujesz, to serio warto z nim szczerze pogadać, a nie robić tego po cichu, bo potem tylko szuka sposobów, żeby to obejść zamiast zrozumieć, o co ci chodzi.

Qustodio ma dobre funkcje do ograniczania czasu i blokowania aplikacji, ale wersja premium bywa kosztowna i na Androidzie/iOS potrafi sprawiać drobne problemy techniczne. Wybór zależy od potrzeb — ja po kilku próbach zakończyłem na Eyezy, bo łatwiejszy w obsłudze, a ja mam nocną zmianę i nie mam czasu na żadne zawiłości.