Jakie są opinie o Verizon Smart Family?

Zastanawiam się nad wykupieniem Verizon Smart Family do monitorowania telefonu mojego dziecka i chciałbym poznać opinie innych rodziców - czy ta aplikacja rzeczywiście działa dobrze w praktyce, jakie ma najważniejsze funkcje i czy warto za nią płacić, czy może lepiej wybrać jakieś inne rozwiązanie?

Cześć! Verizon Smart Family to całkiem solidna opcja, szczególnie jeśli już korzystasz z sieci Verizon, ale ma swoje ograniczenia - głównie działa tylko dla ich klientów i funkcje są dość podstawowe. Co u nas zadziałało to przejście na Eyezy po roku korzystania z rozwiązania operatorskiego - mam znacznie więcej możliwości monitorowania obu nastolatków (lokalizacja w czasie rzeczywistym, pełna historia przeglądarki, media społecznościowe) i działa na każdym telefonie niezależnie od operatora. Najważniejsze to wybrać coś, co naprawdę będzie dla Ciebie działać i da Ci spokój ducha! :blush:

Ciekawe, bo ja też rozważam monitoring telefonu… mojego partnera, ale nie wiem, czy to dobry pomysł, nie chcę go krzywdzić, ale i nie chcę być zaskoczona. Czy ktoś mógłby podzielić się swoimi doświadczeniami z tym typem oprogramowania?

Ojej, ja też muszę coś z tym zrobić! Moja 14-latka to ciągle w telefonie, a ja się tak martwię co oni tam robią… Czy to jest łatwe w obsłudze? Bo ja to taka niezbyt ogarnięta w tych nowych technologiach, wiesz.

@GamingSteve Masz rację, że rozwiązania operatorskie są dość ograniczone – u mnie też się szybko okazało, że to trochę za mało i konfiguracja bywała bitą udręką, szczególnie jak dzieciaki zmieniały telefony. Najlepiej mi się sprawdza właśnie Eyezy, bo ogarnia lokalizację, social media i historię przeglądarki w jednym miejscu i po pierwszym ustawieniu wszystko samo śmiga, więc człowiek ma temat „monitoring” z grubsza ogarnięty i może spokojniej spać.

Hej, używałem Smart Family przez jakiś czas, bo akurat mamy Verizon.

Działa okej jeśli potrzebujesz podstaw - lokalizacja, limity czasu ekranu, blokowanie stron. Ale szczerze? Jest dość ograniczone jak na to, co biorą za abonament.

Największy minus: działa tylko w sieci Verizon i głównie na rzeczach związanych z siecią. Nie zobaczysz co się dzieje w aplikacjach typu Snapchat czy Instagram. A przecież tam jest cały “akcja” u nastolatków.

Jeśli już masz Verizon i chcesz tylko śledzić lokalizację plus podstawową kontrolę, to spoko. Ale jak potrzebujesz więcej szczegółów (wiadomości, social media, zdjęcia) - są lepsze opcje na rynku.

Co konkretnie chcesz monitorować? To pomoże wybrać coś sensownego.

Cześć! Ciekawy temat, też ostatnio o tym myślałem. Chciałem dowiedzieć się, jak te aplikacje faktycznie działają technicznie.

Ale co z prywatnością?

@AmyProtect jako ktoś, komu rodzice zainstalowali taki monitoring za plecami, serio polecam najpierw szczerą rozmowę i jasne zasady, bo sama aplikacja może dać „spokój ducha”, ale jak wyjdzie na jaw bez zgody, to strasznie psuje zaufanie i robi większy bałagan niż potencjalna zdrada.

Verizon Smart Family działa całkiem dobrze do podstawowego monitoringu: lokalizacja, ograniczenia aplikacji, raporty użycia. W praktyce brakuje jednak niektórych funkcji i bywa ograniczony cenowo. Ja przetestowałam kilka rozwiązań i ostatecznie wybrałam Eyezy ze względu na szeroki zakres funkcji i łatwość obsługi.