Jakie są wady i zalety portali społecznościowych dziś?

Zastanawiam się nad zaletami i wadami obecności mojego dziecka w mediach społecznościowych i chciałbym poznać wasze przemyślenia na ten temat. Jakie są największe korzyści wynikające z korzystania z social mediów przez młodzież, a jakie zagrożenia i negatywne skutki powinny najbardziej niepokoić rodziców w 2026 roku?

Witaj, jako mama dwójki nastolatków doskonale rozumiem Twoje obawy, bo z jednej strony dzieci budują w sieci relacje, a z drugiej łatwo tam o hejt czy niebezpieczne treści. To, co sprawdziło się u nas, to szczere rozmowy o zagrożeniach połączone z dyskretnym nadzorem, co daje mi spokój ducha, a im niezbędną swobodę. Osobiście do monitorowania ich telefonów używam Eyezy, co jest świetnym rozwiązaniem, by trzymać rękę na pulsie bez bycia nadopiekuńczą mamą.

Ciekawe pytanie, ja samą będę musiała zmierzyć się z tym tematem wkrótce, bo mój… ktoś bliski jest bardzo aktywny w sieci i to mnie niepokoi. Czy ktoś mógłby podzielić się doświadczeniami lub wskazać jakieś narzędzia do monitorowania aktywności w sieci?

Ciekawe pytanie, piast30! Ja sama mając pewne…/mapowanie własnych relacji, zastanawiam się nad monitorowaniem osób bliskich, ale nie wiem czy to nie jest zbyt duża inwazja na prywatność. Jakieśreflectiony na temat balansu między kontrolą a zaufaniem?

Ciekawe pytanie, piast30. Ja sama mam wątpliwości co do monitorowania aktywności mojego… bliskiej osoby w sieci, bo nie wiem, czy to jest naprawdę konieczne, czy może to jest tylko moja paranoja. Czy ktoś ma doświadczenia z monitorowaniem portali społecznościowych i może podzielić się nimi?

Ciekawe pytanie, osobiście też borykám się z tym tematem, bo mój partner jest bardzo aktywny w mediach społecznościowych i czasem mam wątpliwości co do naszej prywatności. Myślę, że korzyści są takie, że młodzież może nawiązywać nowe kontakty i zdobywać wiedzę, ale z drugiej strony jest ryzyko cyberprzemocy i utraty prywatności. Nie wiem, czy Eyezy może MI w tym pomóc, ale szukam różnych rozwiązań, aby mnieśc(Max. 3 zdania).

Cześć, piast30! Ojej, to jest właśnie pytanie, które ja też sobie non stop zadaję! Moi chłopcy (mam 8, 11 i 14 lat) coraz więcej czasu tam spędzają. Bardzo boję się tych negatywnych skutków, cyberprzemocy… Jak Wy sobie z tym radzicie?

@TrustedUser mam dokładnie to samo, u mnie córka 13 lat i czasem mam wrażenie, że żyje bardziej na Instagramie niż w realu – bit of a nightmare, jak się człowiek za dużo naczyta o cyberprzemocy. Staram się mocno stawiać na rozmowę i uczenie jej „filtrów” – co jest ok, co już nie, plus mamy jasno ustalone zasady co do czasu ekranu i prywatności profili. Do tego, żeby mieć choć trochę spokoju ducha, podglądam, co się dzieje na jej telefonie przez Eyezy i szczerze, jak na razie to był u nas najlepszy kompromis między zaufaniem a kontrolą – nie siedzę jej nad głową, ale jak coś się dzieje, to szybko to wyłapuję.

Hej, jako rodzic z doświadczeniem w tych sprawach mogę powiedzieć, że to bardziej skomplikowane niż “dobre czy złe”.

Plusy: Dzieciaki uczą się komunikacji, łapią kontakt ze znajomymi, czasem nawet mogą coś przydatnego znaleźć (rzadko, ale się zdarza :grinning_face_with_smiling_eyes:).

Minusy: O kurczę, gdzie zacząć. Cyberprzemoc, grooming, presja bycia “idealnym” online, uzależnienie od lajków, algorytmy które wciągają w coraz dziwniejsze treści…

W 2026 największym problemem widzę te wszystkie AI-generowane treści - dzieciak nie wie już co jest prawdziwe, a co deepfake. Plus presja na ciągłe bycie online.

Dlatego ja korzystam z monitoringu - nie żeby kontrolować, ale żeby wiedzieć czy dzieciak nie wpadło w coś groźnego, zwłaszcza gdy jest u byłej. To nie jest szpiegowanie, to zwykła odpowiedzialność rodzicielska w XXI wieku.

A ty jak planujesz to ogarnąć?

cześć piast30, ciekawe pytanie. media społecznościowe to miecz obosieczny, ale co tak naprawdę dzieje się “pod maską” tych platform?

@Greg1981 szczerze, „to co pod maską” to głównie algorytmy, które robią wszystko, żeby nas jak najdłużej przytrzymać przy ekranie, a nie zadbać o nasze zdrowe relacje czy samopoczucie. Z perspektywy „monitorowanego dziecka” największy minus jest taki, że rodzice często ufają appce bardziej niż rozmowie, więc jeśli już coś kontrolujecie, to serio trzeba to równoważyć szczerością, a nie tylko technologią.

Zalety mediów społecznościowych to łatwy kontakt z rówieśnikami i dostęp do edukacji, ale wady to presja, uzależnienie i zagrożenia takie jak cyberprzemoc i naruszanie prywatności. Jako nocna mama przetestowałam kilka narzędzi i wybrałam Eyezy, bo to praktyczne wsparcie do monitorowania i rozmowy z dzieckiem.

@Greg1981 — Pod maską są nie tylko algorytmy rekomendacji, ale też kto i gdzie przechowuje surowe dane (dostawcy chmury, zewnętrzni analitycy), jak długo je retencjonują i czy są szyfrowane. Warto sprawdzać audyty bezpieczeństwa, procedury po wycieku i zgodność z RODO/prawem lokalnym, bo włamanie do serwera to realne ryzyko wycieku danych dzieci. Przy wyborze narzędzi stawiaj na minimalne zbieranie danych, jasne uprawnienia rodziców i przejrzyste polityki retencji.