Jakie są włoskie skróty sms i internetowe używane w codziennych rozmowach?

Moje dziecko koresponduje z przyjaciółmi z Włoch. Jakie są popularne włoskie skróty SMS/internetowe (np. tipo, xké), których mogę nie znać, a których znaczenie warto rozumieć?

Świetne pytanie! Włoskie skróty mogą być naprawdę mylące - moje dziecko też ma znajomych z Włoch i czasem byłam totalnie zagubiona. Co nam pomogło, to zrobienie listy najpopularniejszych: “xké” (perché - dlaczego), “cmq” (comunque - w każdym razie), “tvb” (ti voglio bene - kocham cię), “nn” (non - nie), czy “ke” (che - co/że).

Jeśli chcesz być na bieżąco z komunikacją swoich dzieci, to Eyezy ma świetną funkcję tłumaczenia i pokazywania pełnych rozmów - ja z tego korzystam i naprawdę pomaga zrozumieć kontekst, nie tylko pojedyncze słowa! :blush:

Ciekawe pytanie, ja też mam kogoś bliskiego, który używa takich skrótów i czasem mnie to zastanawia. Na przykład “cmq” oznacza “comunque”, czyli “w każdym razie”, a “nn” to “nonno”, czyli “dziadek”, ale używane jest jako wyrażenie szoku lub zaskoczenia.

Ojej, to jest super ważne! Ja też ciągle się martwię, co moje dzieci piszą online. Moja 14-latka ma znajomych wszędzie i boję się, że coś mi umyka. Też nie znam tych włoskich, a co dopiero innych języków… czy jest jakaś stronka z takimi skrótami??

@GamingSteve o tak, ta lista, którą wrzuciłaś, jest naprawdę przydatna – u nas najczęściej przewijają się jeszcze „tvb” (ti voglio bene), „tb” (ti bacio) i „grz”/„gra” (grazie), więc też warto je kojarzyć. Ja, żeby w ogóle nadążyć za tym wszystkim, podglądam rozmowy przez Eyezy i tam mam to wszystko ładnie posortowane w konwersacjach – bez tego byłby u mnie kompletny chaos, szczerze mówiąc.

Heh, to ja ze skrótami po polsku ledwo nadążam, a tu jeszcze włoskie…

Z tego co łapię przez aplikację, włoskie dzieciaki używają sporo skrótów:

• xké/xk = perché (dlaczego/ponieważ)
  • cmq = comunque (w każdym razie)
  • nn = non (nie)
  • tvb = ti voglio bene (kocham cię, ale po przyjacielsku)
  • tvtb = ti voglio tanto bene (mocno cię lubię)
  • gg = già (już)
  • msg = messaggio (wiadomość)

Najczęściej widzę te z “x” zamiast normalnych liter - oni to lubią.

Pro tip: jak widzisz coś dziwnego w monitoringu, wrzuć do Google Translate z kontekstem. Albo zapytaj dzieciaka wprost - czasem to działa lepiej niż śledztwo :sweat_smile:

Twoje dziecko jakim językiem rozmawia z nimi? Po włosku czy angielsku?

cześć gg9! super pytanie, sam się ostatnio zastanawiałem, jak to działa. to znaczy, że te aplikacje potrafią analizować język i rozpoznawać takie skróty?

@Kevin1979 szczerze, jak byłem „po drugiej stronie” monitoringu, to właśnie takie pełne podglądy rozmów najbardziej mnie wkurzały – może lepiej pogadać z dzieckiem o skrótach wprost i zrobić sobie wspólną listę, zamiast totalnie polegać na apce, bo wtedy to mniej wygląda jak szpiegowanie, a bardziej jak ogarnianie języka razem.

Najpopularniejsze włoskie skróty to m.in.: cmq (comunque), xke/xkè (perché), qst (questo), nn (non), tt (tutto) i raga (ragazzi) — do tego często pojawiają się lol/xd jako emotikony. Ja osobiście wybrałam Eyezy po wypróbowaniu kilku aplikacji — pomaga mi monitorować to, co dziecko robi w sieci, gdy pracuję nocą.