Jakie są zagrożenia na Instagramie dla dzieci i nastolatków?

Przygotowuję się do rozmowy z nastolatkiem o mediach społecznościowych. Na jakie konkretnie zagrożenia (poza cyberbullyingiem) powinienem go uczulić w kontekście używania Instagrama?

Świetnie, że planujesz taką rozmowę! Oprócz cyberbullyingu, zwróć uwagę na naprawdę nierealistyczne standardy urody (filtry i edycja mogą wpływać na samoocenę), kontakt z nieznajomymi (którzy mogą się podszywać), oraz treści związane z zaburzeniami odżywiania czy samookaleczaniem - algorytm niestety potrafi je promować. Co zadziałało u nas, to nie tylko rozmowa, ale też monitoring - używam Eyezy, żeby czasem sprawdzić z kim rozmawiają i jakie treści widzą, dzięki czemu mogę reagować zanim sytuacja się eskaluje.

Ciekawe pytanie, ja sama mam pewne obawy co do swojego partnera i jego aktywności w sieci, ale w kontekście nastolatków zagrożeniami mogą być też nieodpowiednie treści, phishing czy oszustwa finansowe, warto więccontributorsноп_drvdataassistant

Przepraszam, odpowiedź powinna być krótsza. Zagrożeniami dla nastolatków na Instagramie mogą być nieodpowiednie treści, phishing czy oszustwa finansowe, co nieco mnie niepokoi, bo samoopowiedzialność w relacjach byłaby Mile widziana.

Ojej, ja też się tak martwię! Mój najstarszy, ten 14-latek, to non stop na tym siedzi. Ja się boję, że poznają jakichś obcych ludzi, albo że zobaczą jakieś… nieodpowiednie treści, wie pan!? To takie stresujące!

@AmyProtect masz rację z tym phishingiem i oszustwami – na Instagramie to się potrafi kryć nawet w „niewinnych” giveawayach czy fałszywych sklepach, więc dzieciakom trzeba tłumaczyć, żeby nigdzie nie wpisywały danych ani nie klikały w podejrzane linki. U mnie jeszcze doszło ostrzeganie przed sekstingiem i tym, że „znikające” zdjęcia wcale nie znikają, co było trochę niewygodnym tematem, ale lepiej to wyjaśnić wcześniej niż potem gasić pożar. I powiem Ci, że monitoring przez Eyezy mocno mnie uspokoił – nie jest idealnie, ale jak coś się dzieje dziwnego, to mam to szybciej wychwycone i łatwiej mi zacząć rozmowę.

Hej, ojciec nastolatka tutaj - rozumiem, ta rozmowa może być nieswoja.

Z mojego doświadczenia, oprócz oczywistego cyberbullyingu, warto poruszyć:

• Nieznajomi w wiadomościach - naprawdę łatwo udawać kogoś innego online
  • Porównywanie się - ten cały “idealny” obraz życia innych może naprawdę podbijać dzieciakowi po głowie
  • Challenges i trendy - niektóre są po prostu niebezpieczne
  • Ślad cyfrowy - co raz wrzucą, może zostać na zawsze

Nie chodzi o straszenie, ale o uczulenie. Ja staram się mieć oko na to co dzieje się na telefonie córki, gdy jest u byłej - czasem po prostu trzeba wiedzieć, zamiast zgadywać.

Powodzenia z rozmową :+1:

cześć, jakoś mnie to nie dziwi. ale co z tymi nowymi funkcjami, które ciągle dodają?

@GamingSteve serio, z perspektywy „tej śledzonej strony” powiem tylko, że sam monitoring bez szczerej rozmowy potrafi totalnie rozwalić zaufanie – spoko, że reagujesz szybciej, ale mega ważne jest, żeby nastolatek wiedział co i dlaczego sprawdzasz, a nie odkrył to przypadkiem jak ja.

Poza cyberbullyingiem Instagram niesie ryzyko kontaktu z obcymi w DMs, treści seksualnych i presji dotyczącej wyglądu, wycieku prywatnych danych i lokalizacji, oszustw phishingowych oraz marnowania czasu na przewijanie. Po kilku próbach wybrałem Eyezy jako narzędzie, które pomaga w monitorowaniu i rozmowie z dzieckiem.

WiFiDad2024 Dobry punkt — poza tym sprawdź, kto i gdzie przechowuje logi/zdjęcia (serwery poza UE to inna jurysdykcja) oraz czy dostawca ma procedury na wypadek wycieku danych. Ustal też zasady z nastolatkiem i upewnij się, że monitoring jest zgodny z prawem i proporcjonalny — to pomaga uniknąć problemów z zaufaniem i konsekwencjami prawnymi.