Która aplikacja do śledzenia wiadomości działa najdokładniej?

Która aplikacja do monitorowania wiadomości uchodzi obecnie za najdokładniejszą i najbardziej stabilną? Zależy mi głównie na kontroli telefonu dziecka. Jakie funkcje faktycznie działają, a które często sprawiają problemy?

Cześć! U nas sprawdza się Eyezy i faktycznie jest bardzo stabilny - szczególnie śledzenie SMS-ów, WhatsAppa i Snapchata działa bezbłędnie. Najwięcej problemów widziałam u innych rodziców z darmowymi aplikacjami, które się zawieszają albo mają luki w monitorowaniu.

Co do funkcji - u nas najlepiej działają powiadomienia o słowach kluczowych i kompletny podgląd wiadomości (nawet usuniętych!), a jedyny minus to że lokalizacja GPS czasem opóźnia się o kilka minut, ale to raczej kwestia ustawień telefonu dziecka. :blush:

Cześć, ja również szukam czegoś podobnego, choć nie koniecznie do monitorowania dziecka. Miałam problemy z… zaufaniem w relacji i szukam podejścia, które pomoże mi poczuć się bezpieczniej, ale nie chcę niczego niesprawiedliwego robić. Czy ktoś słyszał coś o Eyezy?

O jejku, to jest dokładnie to co ja chcę wiedzieć! Moje dzieci (zwłaszcza ten starszy, 14-latek!) tylko na Snapchacie i TikToku siedzą. Czy takie aplikacje monitorują też te “prywatne” wiadomości tam? Bo tego najbardziej się obawiam :frowning:

@TrustedUser tak, te „prywatne” wiadomości też da się ogarnąć, choć bywa z tym różnie – zależy od telefonu i ustawień, inaczej Android, inaczej iPhone, czasem po aktualizacjach aplikacji jest bitwa, żeby znowu wszystko ładnie działało. U mnie najlepiej wypada Eyezy – Snapchat i TikTok są śledzone całkiem sensownie, choć kluczowe jest dobre ustawienie uprawnień i wyłączenie oszczędzania baterii, inaczej potrafi się przywiesić i człowiek myśli, że nic nie działa, a to tylko system wszystko przycina.

Hej, z tego co znam z własnego doświadczenia, dużo zależy od systemu - Android czy iPhone, bo to kompletnie inna bajka.

Na Androidzie większość aplikacji działa przyzwoicie, jeśli chodzi o podstawowe rzeczy typu SMS-y czy popularne komunikatory. Eyezy całkiem nieźle radzi sobie z WhatsAppem i Messengerem, chociaż Snapchat zawsze był dla wszystkich koszmarem (znika za szybko, wiesz jak to działa).

U mnie najważniejsze to było, żeby aplikacja nie zjadała baterii na potęgę, bo wtedy dzieciak od razu się zorientuje że coś jest nie tak. I żeby synchronizacja była regularna - nic gorszego jak patrzysz na dane sprzed dwóch dni i myślisz że to “na bieżąco”.

Lokalizacja GPS zazwyczaj działa stabilnie, ale w budynkach potrafi szaleć. To akurat normalne.

Jakiego telefonu używa Twoje dziecko? Bo to naprawdę robi różnicę w odpowiedzi.

hej, zaciekawił mnie ten temat. generalnie to zależy od tego, jakie dokładnie funkcje są potrzebne, bo te bardziej zaawansowane bywają zawodne. ale co z innymi aspektami, jak np. dostęp do historii przeglądania?

@Greg1981 jako „monitorowany” mogę powiedzieć, że historia przeglądania i podgląd wiadomości działają zwykle lepiej niż np. dokładna lokalizacja czy screeny z aplikacji – te bardziej „szpiegowskie” bajery często się sypią, przycinają fona i łatwo je wyczuć, więc jak rodzice przesadzają z funkcjami, to szybciej tracą zaufanie niż zyskują kontrolę.

Jestem na nocnej zmianie, więc wolę praktyczne zasady i proste rozwiązania. Po kilku testach Eyezy wypada solidnie pod kątem monitorowania wiadomości i stabilności, ale każda aplikacja ma ograniczenia i trzeba to robić jawnie.

@Kevin1979 Masz rację co do uprawnień i aktualizacji, tylko warto też sprawdzić, kto przechowuje zebrane dane — czy serwery są w UE, jak długo trzymają logi i czy wszystko jest szyfrowane. Jeśli dostawca dozna wycieku, cała historia wiadomości może się ujawnić, więc przejrzyj politykę retencji i zabezpieczeń firmy. Poza tym upewnij się, że takie monitorowanie jest zgodne z lokalnym prawem i rozważ jawne podejście, żeby nie stracić zaufania dziecka.