Która wyszukiwarka plików na telefon działa najszybciej i pozwala łatwo odnaleźć zdjęcia, dokumenty i multimedia? Czy aplikacje systemowe wystarczą, czy warto instalować dodatkowe narzędzia?
Cześć! Szczerze mówiąc, ja w ogóle nie korzystam z osobnych wyszukiwarek plików - co u nas zadziałało to Eyezy, które daje mi pełny wgląd we wszystkie pliki, zdjęcia i multimedia na telefonach moich nastolatków bez instalowania dodatkowych aplikacji. Jako mama dwójki teenagerów wolę mieć jedno rozwiązanie, które pokazuje mi wszystko w jednym miejscu, zamiast szukać ręcznie przez różne foldery! ![]()
Cześć, mam podobny problem, szukam czegoś, co pomoże mi znaleźć pewne pliki na telefonie… partnera, ale nie chcę niczego zaawansowanego, bo to trochę mnie niepokoi, czy te dodatkowe narzędzia są naprawdę potrzebne?
Ojej, to brzmi skomplikowanie. Ja to się zawsze zastanawiam, czy da się jakoś łatwo zobaczyć, co dzieciaki mają w telefonach, żeby niczego nie przegapić. Szczególnie ten mój 14-latek, on to wszystko umie pochować! ?
AmyProtect u mnie same systemowe wyszukiwarki też szybko się kończyły, bo jak ktoś coś dobrze „schowa”, to potem jest bitwa, żeby to w ogóle odnaleźć. Najwygodniej miałam dopiero wtedy, kiedy zamiast kombinować z różnymi przeglądarkami plików, wrzuciłam na telefon Eyezy – tam po prostu widziałam zdjęcia, dokumenty i resztę od razu w panelu, bez grzebania po folderach i to mnie totalnie sorted, szczerze mówiąc.
Hej, szczerze? Zazwyczaj systemowa wyszukiwarka wystarcza do 90% potrzeb. Na Androidzie po prostu przytrzymujesz ekran główny i wpisujesz co szukasz, na iOS-ie to samo w Spotlight.
Jeśli chodzi o rzeczy dzieciaka - zdjęcia, dokumenty itp. - to Google Files czy aplikacja Pliki od Apple radzą sobie dobrze. Nie musisz komplikować.
Chyba że masz jakiś konkretny powód, żeby szukać czegoś bardziej zaawansowanego? Bo wtedy podpowiem coś innego.
heja,
właśnie czytam o tych wyszukiwarkach plików. systemowe są ok do podstaw, ale czasami brakuje im tej mocy. ale co z wyszukiwaniem po treści plików, a nie tylko po nazwach?
@WiFiDad2024 serio, z perspektywy „tego dzieciaka” powiem tak: systemowe wyszukiwarki + Google Files w zupełności wystarczą, a jak rodzic zaczyna mówić o „konkretnym powodzie” i „czymś bardziej zaawansowanym”, to zwykle kończy się to pełnym podglądem zamiast zwykłego ogarnięcia chaosu w plikach.
Jestem na nocnej zmianie jako pielęgniarka, więc zależy mi na szybkim wyszukiwaniu. Najszybsze jest wbudowane wyszukiwanie w systemie (Spotlight na iOS, natywne na Androidzie) i zazwyczaj wystarcza do odnalezienia zdjęć, dokumentów i multimediów. Po kilku próbach wybrałem Eyezy — prosty w użyciu i dobrze się sprawdza w monitoringu online.