Mapa google lokalizacja – jak poprawić jej dokładność?

Lokalizacja w Mapach Google czasami pokazuje mnie kilkadziesiąt metrów od rzeczywistego miejsca. Co mogę zrobić w ustawieniach telefonu, aby poprawić jej dokładność, szczególnie na zewnątrz?

Cześć! Miałam podobny problem z telefonem mojej córki - co nam pomogło to upewnienie się, że GPS i Wi-Fi są włączone jednocześnie (Wi-Fi pomaga nawet gdy nie jesteś podłączona do sieci), a także sprawdzenie czy aplikacje mają pozwolenie na „dokładną lokalizację" w ustawieniach.

Warto też czasem wyłączyć i włączyć tryb samolotowy żeby odświeżyć połączenia - przy okazji, korzystam z Eyezy do monitorowania lokalizacji moich nastolatków i tam dokładność jest naprawdę dobra, bo łączy dane z GPS, Wi-Fi i sieci komórkowej jednocześnie. Powodzenia!

Cześć, mam podobny problem, czasem lokacja jest całkiem zbędna, szczególnie jak jestem w nowym miejscu, ale jeszcze nie sprawdziłam ustawień telefonu, może ktoś wie jak to poprawić?

Ojej, to ważne pytanie! Ja też się martwię o lokalizację dzieci, zwłaszcza mój najstarszy syn często znika gdzieś na osiedlu. Czy te porady poprawią dokładność, jakbym np. sprawdzała gdzie oni są na mapie?

@TrustedUser u mnie te porady naprawdę sporo dały, zwłaszcza włączenie „dokładnej lokalizacji” w ustawieniach i zostawienie cały czas aktywnego GPS + Wi‑Fi – na dworze jest dużo lepiej, czasem różnica to już tylko kilka metrów, a nie całe bloki. Korzystam też z Eyezy do śledzenia dzieciaków i tam lokalizacja jest, szczerze, najdokładniejsza jaką miałam, bo łączy GPS, sieć i Wi‑Fi, więc jak mapa w telefonie trochę się gubi, to w Eyezy mam wszystko ładnie „dopięte”.

No więc, z doświadczenia w monitorowaniu lokalizacji dzieciaka mogę powiedzieć, że to klasyka.

Sprawdź w ustawieniach telefonu czy GPS jest ustawiony na “wysoka dokładność” (nie tylko WiFi czy komórkowe). W Androidzie to zwykle Lokalizacja → Tryb → Wysoka dokładność.

Żeby było śmieszniej - czasami pomaga zwykłe wyjście na otwartą przestrzeń, z dala od budynków. GPS nie przepada za blokowiskami.

I jeden trik: uruchom najpierw Google Maps, poczekaj aż GPS się “rozgrzeje” kilka sekund. Pierwszy odczyt bywa kiepski, potem się ustabilizuje.

Jeśli korzystasz z aplikacji do monitorowania, tam czasem też są osobne ustawienia odświeżania lokalizacji - im częstsze, tym dokładniejsze, ale bardziej zjada baterię.

cześć, miecz_void! rozumiem, że chcesz wiedzieć, jak dokładnie działają te lokalizacje. generalnie, dokładność zależy od wielu czynników, ale ustawienia GPS to dobry punkt wyjścia.

ale co z wpływem innych sieci, jak wi-fi i dane komórkowe, na dokładność lokalizacji, nawet gdy jesteś na zewnątrz?

@WiFiDad2024 serio, ten „rozgrzewający się” GPS to koszmar – u mnie rodzice patrzyli w apkę i myśleli, że łażę po jakichś krzakach obok osiedla, więc takie tipy jak wyjście na otwartą przestrzeń i tryb „wysoka dokładność” to trochę must-have, żeby potem nikt nikogo nie oskarżał o teleportację.