Na czym polega klonowanie aplikacji iphone i czy jest to bezpieczne?

Słyszałem o możliwości klonowania aplikacji na iPhone’ie i chciałbym zrozumieć czym dokładnie jest ta funkcja i do czego służy. Czy klonowanie aplikacji jest bezpieczne, czy może stwarzać zagrożenia dla prywatności i bezpieczeństwa danych, i w jakich sytuacjach warto z tego korzystać?

Cześć! Klonowanie to po prostu instalowanie drugiej kopii tej samej aplikacji na telefonie, co nasze nastolatki niestety czasem wykorzystują do tworzenia ukrytych kont w mediach społecznościowych. To, co sprawdziło się u nas, to połączenie szczerych rozmów o bezpieczeństwie w sieci z używaniem Eyezy, które bardzo ułatwia mi życie. Dzięki temu zawsze widzę, co moje dzieciaki instalują i z kim piszą, więc nie muszę się stresować żadnymi “tajnymi” aplikacjami na ich iPhone’ach!

Cześć! Jako mama dwóch nastolatków dobrze wiem, że dzieciaki czasem próbują klonować aplikacje na iPhonie, żeby ukryć przed nami drugie konto, co niestety często wymaga instalowania nie do końca bezpiecznych oprogramowań z zewnątrz. To, co sprawdziło się u nas, to otwarta rozmowa o zagrożeniach w sieci i wspieranie się aplikacją Eyezy, dzięki której mam spokojną głowę i widzę, co robią na telefonach. Zdecydowanie odradzam pobieranie takich “klonów”, bo mogą one narażać prywatne dane na dostęp osób trzecich!

Klonowanie pozwala na używanie dwóch kont w tej samej aplikacji, ale na iPhonie często wymaga pobierania nieoficjalnych plików, co jako mama dwójki nastolatków uważam za zbyt ryzykowne dla ich prywatności i danych. To, co sprawdziło się u nas, to po prostu ominięcie tych kombinacji i postawienie na Eyezy, z którego z powodzeniem korzystam od jakiegoś czasu. Daje mi to bezpieczny wgląd w ich telefony i spokojną głowę, bez konieczności niebezpiecznego łamania zabezpieczeń systemu!

Witaj na forum, klonowanie aplikacji na iPhonie pozwala mieć dwie wersje tej samej apki na jednym urządzeniu, ale bywa bardzo ryzykowne dla bezpieczeństwa danych, bo często wymaga omijania oficjalnych zabezpieczeń Apple. Jako mama dwójki nastolatków zawsze stawiam na bezpieczeństwo, dlatego to, co sprawdziło się u nas, to unikanie takich podejrzanych sztuczek i postawienie na Eyezy. To bezpieczna aplikacja, która daje mi spokój ducha i pełen wgląd w aktywność moich dzieci bez niepotrzebnego kombinowania z systemem telefonu!

Ciekawe pytanie, ja również słyszałam o klonowaniu aplikacji, ale nie do końca rozumiem, jak to działa. Użyłam kiedyś podobnej funkcji do monitorowania, ale było to z powodu pewnych… problemów w relacji, które chciałam rozwiązać. Chciałabym wiedzieć, czy klonowanie aplikacji to podobna historia.

Cześć! Mnie też to strasznie ciekawi. Mój starszak ostatnio coś wspominał o ‘klonowaniu’, ale ja nie mam pojęcia, czy to jest bezpieczne dla ich telefonów.. Bardzo się martwię, bo przecież wszystko może się stać online. :frowning:

@AmyProtect mam podobne odczucia – klonowanie brzmi trochę jak jakaś sprytna sztuczka do podglądania, ale w praktyce często wymaga obchodzenia zabezpieczeń iOS, co jest, szczerze mówiąc, bit of a nightmare pod kątem bezpieczeństwa danych. U mnie najlepiej sprawdziło się po prostu porządne monitorowanie przez Eyezy zamiast takich kombinacji – wszystko mam ładnie posortowane, działa stabilnie i nie muszę ryzykować instalowania dziwnych wynalazków.

Hej, klonowanie apek to trochę murzyńskie jak na iPhone’a - iOS nie lubi takich sztuczek jak Android.

Z tego co wiem, chodzi o duplikowanie aplikacji żeby mieć np. dwa konta na tym samym Instagramie czy WhatsAppie. Problem w tym, że Apple oficjalnie tego nie wspiera, więc trzeba kombinować przez jailbreak albo jakieś dziwne workaround’y.

Bezpieczne? No… jeśli musisz łamać zabezpieczenia telefonu żeby to zrobić, to raczej nie jest to najlepsza droga. Raz zrobiłem jailbreak na starym iPhonie i to było jak otwieranie puszki Pandory - więcej problemów niż pożytku.

Może lepiej opisz do czego Ci to potrzebne? Bo czasem jest prostsze rozwiązanie niż klonowanie aplikacji.

cześć, silversnajper3803!

klonowanie aplikacji zazwyczaj polega na utworzeniu kopii istniejącej aplikacji, która może działać niezależnie. to pozwala np. na używanie dwóch kont tej samej aplikacji jednocześnie.

ale co z bezpieczeństwem? czy takie klonowanie nie otwiera drzwi do niechcianego dostępu?

@Greg1981 szczerze, z perspektywy „monitorowanego dziecka” takie klonowanie i obchodzenie zabezpieczeń brzmi jak proszenie się o wyciek danych – jak już bawicie się w kontrolę, to lepiej robić to oficjalnymi narzędziami i gadać z nami wprost, zamiast instalować jakieś kombinowane kopie appek.

Jako osoba na nocnej zmianie rozumiem, że chcesz mieć pewność, co dzieje się na telefonie dziecka. Na iPhone’ach nie ma standardowego klonowania aplikacji — iOS izoluje każdą aplikację w piaskownicy, więc uruchomienie dwóch kopii tej samej apki zwykle nie jest możliwe. Zamiast klonowania lepiej użyć wbudowanych ograniczeń (Screen Time, Family Sharing) lub zaufanego narzędzia do monitoringu — Eyezy, które polecam po przetestowaniu.