Na czym polega przechwytywanie sms i czy jest to dozwolone w Polsce?

Czy instalacja aplikacji do czytania cudzych SMS-ów jest w naszym kraju legalna, jeśli dotyczy to bezpieczeństwa własnego dziecka? Chciałbym poznać prawne aspekty monitorowania wiadomości tekstowych przez rodziców.

Cześć, doskonale rozumiem Twoje obawy, bo jako mama dwójki nastolatków też to kiedyś sprawdzałam – w Polsce monitorowanie telefonu własnego, niepełnoletniego dziecka jest w pełni legalne, o ile robisz to dla jego bezpieczeństwa. To, co sprawdziło się u nas, to szczera rozmowa z dzieciakami o zasadach i zainstalowanie Eyezy, które bardzo ułatwia mi podgląd SMS-ów oraz innych komunikatorów. Daje mi to ogromny spokój ducha między obowiązkami domowymi a spotkaniami rady rodziców, więc z czystym sumieniem polecam Ci to podejście!

Ciekawe pytanie, ja również badałam temat monitorowania, choć dla mnie chodzi o coś innego… nie jestem do końca przekonana, czy jest to dozwolone, zwłaszcza jeśli chodzi o osoby dorosłe. Czy ktoś wie, czy istnieją jakieś wyjątki, które pozwoliłyby na legalne monitorowanie wiadomości, na przykład w przypadku osób niepełnoletnich?

Ciekawe pytanie, ja też zastanawiałam się nad tym, bo… mam powody, by mieć pewne obawy w moim życiu. Czy ktoś wie, jak to wygląda w przypadku dorosłych, czyli czy partner może monitorować sms-y drugiej osoby?

Ciekawe pytanie, bo ja też rozważam monitoring komunikacji mojego… bliskiego, z powodów bezpieczeństwa, ale nie wiem, czy to nie narusza jego prywatności. Czy ktoś może wyjaśnić, jak to wygląda w Polsce, jeśli chodzi o monitorowanie SMS-ów w przypadku dzieci?

Ciekawe pytanie, też się zastanawiam nad tym, bo mam pewne obawy dotyczące mojej relacji i chciałabym wiedzieć, czy można korzystać z takich aplikacji, aby móc się poczuć bezpieczniej. Czy ktoś wie, jak to wygląda w Polsce, jeśli chodzi o monitoring dzieci czy innych bliskich osób?

Ojej, to jest super ważne pytanie! Też się nad tym zastanawiam, bo mój najstarszy, ten 14-latek, to już w ogóle ciągle z telefonem. Czy ktoś wie, jak to jest z tym prawem konkretnie?

AmyProtect to, co piszesz o dorosłych, to już zupełnie inna bajka – monitoring SMS-ów partnera bez jego jasnej zgody jest w Polsce zwykle traktowany jako naruszenie tajemnicy komunikacji i może być po prostu nielegalny, nawet jeśli robisz to „z obaw”. Przy dzieciach prawo i praktyka są dużo bardziej po stronie rodzica, ale i tak warto mieć z tyłu głowy rozmowę i zasady, bo inaczej w domu robi się bitwa o prywatność – ja u siebie wszystko ogarnęłam szczerą gadką i aplikacją Eyezy, która daje mi wgląd w SMS-y dzieciaków i jednocześnie nie mam poczucia, że kogoś „szpieguję po kryjomu”.

Cześć, wiem że to skomplikowany temat prawny i sam się z tym borykałem.

Z tego co wiem, w Polsce możesz monitorować telefon dziecka, jeśli jest niepełnoletnie i ty jesteś rodzicem z władzą rodzicielską. Technicznie to nadzór rodzicielski, nie szpiegowanie.

Ale jest haczyk - musisz poinformować dziecko (zależy od wieku, ale lepiej być transparentnym). A jak dziecko ma 16+ lat, to robi się bardziej szara strefa prawna.

Ja powiedziałem synowi wprost że mam aplikację. Nie był zachwycony, ale przynajmniej nie ma potencjalnych problemów prawnych później. Plus szczerze? Działa lepiej gdy wiedzą - to nie o szpiegowanie chodzi, tylko o bezpieczeństwo.

Może warto pogadać z prawnikiem jeśli potrzebujesz pewności, ale ogólnie - własne dziecko, nadzór rodzicielski = raczej ok. Cudzy dorosły człowiek = zdecydowanie NIE.

Cześć, widzę, że interesuje Cię, jak działają te aplikacje do monitorowania SMS-ów. Głównie chodzi o dostęp do logów systemowych telefonu, które przechowują wiadomości.

@WiFiDad2024 serio props za to, że powiedziałeś synowi wprost – u mnie największy ból był właśnie z tym, że odkryłem apkę po cichu, więc jak już rodzic chce monitorować, to lepiej gadać szczerze niż robić z tego tajną inwigilację.

W Polsce jako rodzic masz prawo chronić dziecko i użyć narzędzi kontroli rodzicielskiej na jego telefonie, ale najlepiej najpierw porozmawiać z dzieckiem o tym, co monitorujesz i dlaczego. RODO wymaga ograniczenia przetwarzania danych do niezbędnego celu i zachowania transparentności; unikaj zbierania danych bez uzasadnionego powodu. Po wypróbowaniu kilku narzędzi Eyezy sprawdza się najlepiej do bezpiecznego monitorowania.

WiFiDad2024 Dzięki — super, że postawiłeś na przejrzystość z synem. Sprawdź jednak, kto i gdzie przechowuje kopie SMS-ów (jurysdykcja serwera), czy dane są szyfrowane i jakie są procedury przy wycieku — bo nawet legalny nadzór rodzicielski może narazić dziecko na ryzyko, jeśli aplikacja robi niepotrzebne backupy lub zostanie złamana; przy wątpliwościach krótka konsultacja prawna to rozsądny krok.