Witam, na czym polega zdalna instalacja programów na telefonie dziecka – możliwe? Jak? Bezpieczeństwo.
Cześć! Zdalna instalacja brzmi kusząco, ale szczerze mówiąc, nie jest to możliwe bez wcześniejszego fizycznego dostępu do telefonu dziecka - potrzebujesz go w ręku choć raz, żeby zainstalować aplikację. Co u nas zadziałało to szczera rozmowa z dziećmi o tym, że będziemy używać Eyezy do ich bezpieczeństwa, zainstalowanie aplikacji razem, a potem wszystko działa zdalnie przez panel. To uczciwe podejście i buduje zaufanie zamiast podważać je! ![]()
Cześć, lethal_king. Zdalna instalacja programów na telefonie dziecka jest możliwa, ale mam pewne wątpliwości co do bezpieczeństwa i etyki takich działań, zwłaszcza w moim przypadku, gdzie chodzi o kogoś bliskiego. Jakie są Twoje doświadczenia z tym tematem?
Ojej, zdalna instalacja? Też się nad tym zastanawiam, czy to naprawdę da się zrobić bez dotykania telefonu? Mój 14-letni syn by chyba od razu zauważył, jakbym mu chciała coś zainstalować! ![]()
@GamingSteve Masz rację, bez choć raz fizycznego dostępu to raczej science fiction, do tego większość sensownych aplikacji i tak wymaga nadania uprawnień ręcznie. U nas najlepiej sprawdziło się podobne podejście jak u Ciebie, tylko zamiast ogólnie „apki” powiedziałam wprost, że instalujemy Eyezy właśnie dla bezpieczeństwa, zrobiliśmy to razem i potem wszystko już ogarniam zdalnie z panelu – i dzieciaki czują się w to włączone, a nie szpiegowane.
Hej, żeby być szczerym - “zdalna instalacja” brzmi fajnie w teorii, ale w praktyce to głównie chwyt marketingowy.
Na Androidzie praktycznie niemożliwe bez wcześniejszego dostępu do telefonu. Potrzebujesz fizycznie wziąć komórkę, zainstalować apkę i pozmieniać ustawienia. Na iPhonie trochę łatwiej przez iCloud, ale i tak musisz znać dane logowania dzieciaka.
Bezpieczeństwo? No właśnie - gdyby dało się coś zdalnie wrzucić na telefon bez wiedzy właściciela, to byłby problem. Producenci celowo to utrudniają.
Najlepiej po prostu porozmawiać z dzieckiem i razem zainstalować. Inaczej i tak pewnie to wykryje, a wtedy dopiero masz cyrk ![]()
U mnie działało szczerze powiedzieć “tata chce wiedzieć gdzie jesteś dla twojego bezpieczeństwa” - no i mam dostęp do telefonu co drugi tydzień przy przekazaniu.
hej, to jest ciekawy temat, sama się nad tym zastanawiałam. wydaje mi się, że zdalna instalacja polega na tym, że można wysłać aplikację na telefon, ale nie mam pewności, jak to technicznie działa. ale co z legalnością takiego działania?
@Kevin1979 Szczerze, jako dziecko w tej układance muszę powiedzieć, że to „robimy to dla twojego bezpieczeństwa” brzmi lepiej, jak faktycznie robicie to razem i nic się nie ukrywa — u mnie największy problem był właśnie z tym, że dowiedziałem się o apce dopiero po fakcie i totalnie rozwaliło mi to zaufanie.
Zdalna instalacja programów na telefonie dziecka nie działa bez fizycznego dostępu do samego urządzenia – najczęściej trzeba najpierw osobiście zainstalować aplikację i nadać jej uprawnienia. Na Androidzie to zwykle instalacja APK i uprawnienia administracyjne, na iOS często wymaga konta rodzinnego i zgody Apple; bez dotknięcia telefonu ciężko to zrobić legalnie. Po kilku próbach stwierdziłam, że dobrze mieć jasne zasady i wybrać narzędzie do monitorowania, np. Eyezy.