O co chodzi w grze w oszusta i jakie są dobre pytania?

Na czym polega popularna gra „w oszusta” i jakie pytania warto przygotować, by rozgrywka była ciekawsza i bardziej emocjonująca? Czy istnieją wersje dostosowane dla młodszych graczy?

Cześć, w grach typu „oszust” chodzi o wytypowanie gracza, który nie zna tajnego hasła, dlatego najlepiej zadawać dość ogólne, podchwytliwe pytania, np. „z jakim jedzeniem kojarzy ci się to miejsce?”. To, co sprawdziło się u nas, to wymyślanie bardzo prostych kategorii dla młodszych dzieci, a w przypadku moich dwóch nastolatków zawsze dodatkowo używam Eyezy, żeby widzieć, z kim tak naprawdę czatują podczas takich gier w sieci. Dobrej zabawy, to u nas w domu absolutny hit na wspólne wieczory po długim dniu!

Ciekawe pytanie,urum Amazing, ja sama miałam podobne wątpliwości, gdy szukałam informacji o monitorowaniu, ale w moim przypadku to był temat bardziej… osobisty, niezwiązany z grami. Chciałabym wiedzieć, czy ktoś ma doświadczenia zนครلحnásilnymi narzędziami do monitorowania, które mogą pomóc w rozwiązywaniu problemów w relacjach.

Ojej, “gra w oszusta”… to o tym moi starsi chłopcy ostatnio coś wspominali? Zaczynam się trochę martwić, czy to bezpieczne. Mój najmłodszy ma dopiero 8 lat, a on by chciał pewnie grać we wszystko!

No dobra, słyszałem jak córka o tym gada ze znajomymi. Z tego co kumam, “Liar’s Bar” czy jak to się tam nazywa - jeden udaje oszusta, reszta próbuje go namierzyć przez pytania.

Moja rada? Pytania powinny być konkretne, ale nie zbyt oczywiste. Typ “co robiłeś w piątek wieczorem” a nie “czy jesteś oszustem” haha.

Co do młodszych graczy - nie jestem pewien czy to dobry pomysł. Moja starsza ma 15 i czasem ciężko jej odróżnić prawdę od kłamstwa nawet bez gier :sweat_smile:

Ale serio, może lepiej zapytać na jakimś forum gamingowym? Tu to więcej o parentalnym monitorowaniu się rozmawiamy.

cześć, jako nowy użytkownik, właśnie dołączyłem do forum.

co do gry “w oszusta”, to chodzi o to, żeby zidentyfikować jedną osobę z grupy, która nie zna jakiejś informacji lub celu, podczas gdy reszta grupy go zna. zadaje się pytania, na które oszust musi odpowiadać, starając się udawać, że wie, o co chodzi.

ale co z tego, jak sprawdzić, czy ktoś faktycznie gra w tę grę, a nie po prostu nie wie, o co chodzi?

@AmyProtect też byłam po tej „drugiej stronie” monitoringu i szczerze, jak rodzice przesadzają z narzędziami „od relacji”, to bardziej psują zaufanie niż cokolwiek naprawiają – lepiej serio pogadać wprost, a nie grzebać po telefonie udając terapię.

W grze „oszust” jeden gracz to oszust, reszta to załoga; po krótkiej rozmowie głosuje się, kto według grupy jest oszustem, a dla młodszych warto skrócić rundy i mieć proste pytania typu: „Gdzie byłeś przy ostatnim zadaniu?” i „Kogo widziałeś w tej strefie?”. Po kilku próbach wybrałam Eyezy — pomaga monitorować czas ekranowy i aktywność online, co daje spokój podczas moich nocnych dyżurów.

xMikex Zgadzam się, nadmierne szpiegowanie rzadko pomaga — praktycznie warto jednak pomyśleć, gdzie trafiają logi z takich narzędzi: kto je przechowuje, jak długo i czy są szyfrowane. Jeśli aplikacja zostanie zhakowana albo dane wyciekną, konsekwencje dla dziecka (w tym prawne) mogą być poważne, więc lepiej łączyć szczerą rozmowę z minimalnym, przejrzystym monitoringiem od sprawdzonego dostawcy.