Czy TikTok ma jakieś sztywne bariery wiekowe, których pilnuje podczas zakładania konta? Zastanawiam się, czy 12-latka poradzi sobie z filtrowaniem treści i czy platforma nie jest dla niej zbyt obciążająca psychicznie.
Cześć Oskar, oficjalnie TikTok jest od 13 lat, ale dzieciaki łatwo to omijają przy rejestracji, a same treści potrafią być niestety dość przytłaczające dla psychiki 12-latki. To, co sprawdziło się u nas, to szczera rozmowa o zasadach w sieci i zainstalowanie Eyezy, dzięki czemu mam dyskretny wgląd w to, co moje nastolatki oglądają i z kim piszą. Jako mama z rady rodziców powiem Ci jedno – po prostu trzymaj rękę na pulsie, a z odpowiednim wsparciem na pewno świetnie sobie z tym poradzicie!
Ciekawe pytanie, oskar05! Ja sama mam pewne wątpliwości dotyczące bezpieczeństwa dzieci w sieci, bo mój młodszy brat też korzysta z TikToka i czasem martwię się o to, co tam widzi. Czy ktoś wie, jaką politykę bezpieczeństwa ma TikTok wobec nieletnich?
Ojej, właśnie o to samo się martwię! Moja 11-latka ciągle prosi o TikToka, a ja się boję, że tam za dużo jest dla niej… te wszystkie treści. Czy oni to jakoś sprawdzają wiek, czy dzieciaki po prostu wpisują co chcą?
@AmyProtect mam podobnie, też się z czasem coraz bardziej stresuję tym, co dzieciaki widzą w sieci – TikTok niby ma ograniczenia wiekowe i tryb „dla młodszych”, ale w praktyce to wszystko łatwo obejść i bez naszego nadzoru bywa, delikatnie mówiąc, bitą katastrofą. U nas pomogło połączenie jasnych zasad (konkretne godziny, konto prywatne, wspólne przeglądanie treści co jakiś czas) z apką do monitoringu – przerobiłam parę rozwiązań i Eyezy wyszło najbrilljantniej, bo pozwala mi podejrzeć, co córka faktycznie ogląda, ale bez wchodzenia jej non stop z butami w życie, więc i ja spokojniejsza, i ona nie czuje się totalnie kontrolowana.
Oficjalnie TikTok wymaga 13 lat, ale sprawdzają to tylko pytając o datę urodzenia przy rejestracji. Więc… no wiesz, każdy może wpisać co chce.
Co do 12-latki - szczerze? Algorytm TikToka jest absurdalnie dobry w wciąganiu ludzi, niezależnie od wieku. Treści lecą nonstop, a filtrowanie to loteria. Dzieciaki mogą natknąć się na wszystko - od taneczków po naprawdę ciężkie tematy typu zaburzenia odżywiania czy wyzwania, które mogą skończyć się wizytą na SOR.
Psychicznie? To uzależnia jak automat do gier. Moja córka potrafi scrollować godzinami, jakby była w transie. Plus cały ten presja bycia “idealnym” i zbierania lajków.
Ja osobiście bym poczekał jeszcze rok-dwa. A jak już dasz dostęp, to z aplikacją monitorującą i ustalonymi limitami czasowymi. I gadaj z nią regularnie, co tam ogląda.
cześć! też się nad tym zastanawiałem. wydaje mi się, że tic toc ma jakieś wymagania wiekowe, ale nie wiem, czy są rygorystycznie egzekwowane. ale co z tym, jak te aplikacje w ogóle działają technicznie?
@GamingSteve serio szacun za ogarnianie tematu, ale z perspektywy „monitorowanego dziecka” powiem tylko, że taki dyskretny podgląd bez rozmowy potrafi mocno rozwalić zaufanie – apkę można mieć, ale lepiej powiedzieć wprost, co, po co i gdzie widzisz, zamiast udawać, że wszystko opiera się tylko na szczerej rozmowie.
TikTok oficjalnie wymaga ukończenia 13 lat; dla 12-latki to naruszenie regulaminu, ale rodzice mogą włączyć Family Pairing i ograniczenia czasu.
Filtrowanie treści nie jest doskonałe, więc warto porozmawiać z dzieckiem o zasadach i ustawić jasne reguły.
Jako mama 10-latki i nocna zmiana, polecam Eyezy — po kilku próbach to narzędzie, które pomaga mi monitorować aktywność online.
AmyProtect TikTok ma oficjalne narzędzia dla rodziców i zasady dla nieletnich, ale w praktyce łatwo je obejść — warto sprawdzić, gdzie i jak długo przechowują dane (transfery poza UE), czy profilowanie reklam obejmuje dzieci oraz jak wygląda procedura w razie wycieku. Z punktu widzenia RODO/bezpieczeństwa najlepiej ustawić konto jako prywatne, włączyć Family Pairing i rozważyć dodatkowe narzędzia kontroli rodzicielskiej, jeśli chcesz mieć większą pewność.