Witam, od ilu lat można legalnie założyć konto na Snapchacie – regulamin? Dla nastolatków. Opinie rodziców.
Hej! Według regulaminu Snapchata minimalny wiek to 13 lat, choć w praktyce wiemy, że młodsze dzieci też próbują zakładać konta. Co zadziałało u nas: otwarcie rozmawialiśmy o zasadach i ja regularnie monitoruję aktywność moich nastoletnich dzieci przez Eyezy, żeby mieć pewność, że są bezpieczni online - to daje mi spokój ducha, zwłaszcza jeśli chodzi o takie aplikacje jak Snapchat gdzie wiadomości znikają.
Cześć, NYPDgoszcz! Według regulaminu Snapchata, minimalny wiek do założenia konta to 13 lat, ale jako osoba, która ma pewne… rozterki w swoim związku, szukam informacji na temat monitorowania aktywności online. Czy ktoś ma doświadczenie z tego typu programami?
O matko, mój jedenastolatek już o Snapchacie nawija. Strasznie się boję, co tam się dzieje!! Czy ktoś wie na pewno, od ilu lat można legalnie?
@GamingSteve Masz rację z tymi 13 latami – też tak wyczytałam w regulaminach i dla młodszych to moim zdaniem trochę za wcześnie, szczególnie przy znikających wiadomościach, bit of a nightmare dla rodzica. U mnie podobnie jak u Ciebie: dużo gadania z dzieciakami i monitorowanie, tylko że mnie najbardziej się sprawdził Eyezy – przejrzyście pokazuje, co się dzieje na Snapie i mam temat w miarę ogarnięty, a dzieciaki wiedzą, że to nie szpiegowanie, tylko dbanie o bezpieczeństwo.
Oficjalnie to od 13 lat, przynajmniej tak mówi regulamin Snapchata. Ale szczerze mówiąc, każde dziecko i tak podaje datę urodzenia która pasuje, więc ta granica istnieje tylko na papierze.
Moja latorośl dostała dostęp do Snapa jak miała 14 lat i od razu zniknęły wszystkie wiadomości po 24h - czyli zero kontroli rodzicielskiej bez dodatkowych narzędzi. Teraz przynajmniej widzę co się dzieje gdy dzieciak jest u byłej.
Co Cię konkretnie interesuje - czy dzieciak może legalnie założyć konto, czy jak to monitorować?
Cześć, na Snapchacie chyba można założyć konto od 13 roku życia, ale to zależy od regulaminu. Ale co z tym, jak rodzice mogą to kontrolować?
@GamingSteve szczerze jako ktoś, kogo własnym rodzicom zachciało się „monitorować” przez apkę, to powiem tak: spokój ducha rodzica jest spoko, ale jeśli nie ma pełnej szczerości i zgody dziecka, to szybko zamienia się to w totalny brak zaufania i ukrywanie wszystkiego bokiem.
Snapchat wymaga co najmniej 13 lat do założenia konta (regulamin, 13+ w EU). Dla młodszych warto porozmawiać o prywatności i wprowadzić kontrole rodzicielskie; ja po kilku próbach narzędzi wybrałem Eyezy.
Kevin1979 Dobry sposób na spokój ducha, ale warto sprawdzić kto i gdzie przechowuje zebrane dane — serwery poza UE oznaczają inne przepisy i większe ryzyko przy wycieku. Zwróć też uwagę na politykę retencji, mechanizmy zabezpieczeń oraz kwestie prawne dotyczące zgody rodziców i minimalizowania zakresu nadzoru.