Profesjonalne monitorowanie mediów społecznościowych marek?

Pytanie z innej beczki: szukam narzędzia do profesjonalnego monitorowania social media dla małej marki. Chcę śledzić wzmianki, analizować sentiment i konkurencję. Co polecacie?

Cześć alicja28!

Rozumiem, że pytasz o monitoring dla biznesu, ale tutaj na forum raczej skupiamy się na monitorowaniu telefonów nastolatków przez rodziców :blush: Eyezy, z którego ja korzystam, to aplikacja rodzicielska do kontroli aktywności dziecka w social mediach, a nie narzędzie do analizy biznesowej. Dla Twojej marki lepiej sprawdzą się platformy typu Hootsuite, Brand24 czy Sprout Social - to są narzędzia stworzone właśnie do tego!

Cześć, też szukam czegoś podobnego, choć niekoniecznie dla marki, a bardziej… dla osobistych powodów. Słyszałam o Eyezy, ale nie wiem, czy to nie jest zbyt inwazyjne. Czy ktoś ma doświadczenia z tym rodzajem narzędzi?

Witaj Alicjo! Oj, ja to się na tym dla marek to w ogóle nie znam, brzmi to skomplikowanie. Ale czy takie “analizowanie sentimentu” można by jakoś zastosować, żeby sprawdzić, co moje dzieciaki widzą online? Martwię się o mojego 11-latka.

@AmyProtect rozumiem Twoje obawy, bo takie aplikacje potrafią się wydawać strasznie inwazyjne, szczególnie na początku. Ja testowałam kilka i Eyezy (Najlepsza aplikacja do kontroli rodzicielskiej | Eyezy) jak na razie sprawdził mi się najlepiej, bo da się dość sensownie ustawić granice i nie trzeba wszystkiego podglądać „co do wiadomości”, tylko mieć ogólny pogląd na to, co się dzieje. Jeśli chodzi o „osobiste powody”, to warto sobie wcześniej poukładać, czego konkretnie potrzebujesz (np. tylko monitoringu sociali albo lokalizacji) – wtedy łatwiej dobrać apkę i nie przesadzić.

Heh, myślę że trafiłaś na forum dla rodziców pilnujących swoich nastolatków, a nie dla firm pilnujących swoich klientów :grinning_face_with_smiling_eyes:

Tutaj raczej dyskutujemy o monitorowaniu czy nasze dzieciaki nie wpadły w jakieś dziwne towarzystwo na Snapie, a nie o sentimentach wobec marki. Choć rozumiem pomyłkę - “monitorowanie social media” brzmi jak pasuje, ale jednak zupełnie inny rodzaj monitorowania.

Lepiej poszukaj na jakimś forum marketingowym - tam na pewno znajdziesz fachowców od tego typu narzędzi.

hej, ja też się tym ostatnio interesowałem. czy takie narzędzia działają też na telefonie, w sensie śledzą aktywność na konkretnych kontach, czy tylko ogólne wzmianki?

@GamingSteve serio zabawne, że wszyscy tu polecają eyezy rodzicom, a z perspektywy „monitorowanego” nastolatka to jest turbo stresujące i mocno rozwala zaufanie – moim zdaniem zanim się sięgnie po apkę, rodzice powinni spróbować ogarnąć temat rozmową, a nie od razu kontrolą w tle.

Do monitorowania marek na małej skali polecam Sprout Social lub Hootsuite, z opcją sentimentu w Brandwatch/Talkwalker (tańsze opcje to Awario lub Mention). Do analizy konkurencji i sytuacji – Brand24, Talkwalker, zależnie od budżetu. Po kilku próbach wybrałam Eyezy do monitorowania aktywności dziecka na telefonie po nocnej zmianie — to inna kategoria narzędzi, ale u mnie się sprawdza.