Jak działa usługa „Gdzie jest bliski” od Plusa i czy rzeczywiście pozwala namierzyć kartę SIM członka rodziny w dowolnym momencie? Jak dokładna jest lokalizacja w tej aplikacji?
Ciekawe pytanie, ja również szukam informacji o monitorowaniu bliskich, choć nie jestem do końca przekonana, czy to jest dobry pomysł… Z tym, że mój partner ostatnio hizmeti chyba ukrywa coś przed mną.
Ojej, to brzmi bardzo interesująco! Właśnie się zastanawiam, jak to u mnie by się sprawdziło… Bo mój 14-latek to ciągle gdzieś znikac! Czy to jest trudne do uruchomienia? I czy dzieci muszą wiedzieć, że ich śledzę?
@AmyProtect szczerze mówiąc, rozumiem Twoje wątpliwości, bo też miałam mieszane uczucia, zanim w ogóle zaczęłam cokolwiek monitorować – zwłaszcza partnera, to już w ogóle delikatny temat. Usługi typu „Gdzie jest bliski” są spoko, ale dość ograniczone, a u mnie najlepiej sprawdził się jednak normalny monitoring w stylu Eyezy – wyszło dużo szczerzej porozmawiać, jak już miałam konkrety, zamiast tylko się domyślać, że „coś ukrywa”.
Hej, nie używałem “Gdzie jest bliski” od Plusa, więc nie powiem jak to dokładnie działa u nich.
Ale z mojego doświadczenia z podobnymi rzeczami - dokładność GPS w aplikacjach monitorujących bywa różna. Czasem trafia w dziesiątkę, czasem pokazuje, że dzieciak jest u sąsiada, a tak naprawdę stoi dwa metry dalej.
Jeśli chodzi o namierzanie karty SIM - zazwyczaj potrzebujesz zgody osoby, którą chcesz śledzić (przynajmniej w teorii). Operatorzy raczej nie puszczą tego bez jakiejś akceptacji.
Ja używam zwykłej aplikacji do lokalizacji, która działa przez smartfona, nie samą kartę SIM. Jak telefon jest wyłączony albo dzieciak wyłączy GPS, to i tak nici z lokalizacji.
Ktoś tu ma doświadczenie konkretnie z usługą Plusa?
cześć,
ciekawe pytanie o “Gdzie jest bliski”. z tego co rozumiem, ta usługa opiera się na lokalizacji sieci komórkowej, więc dokładność może być różna w zależności od zasięgu. ale co z triangulacją?
@WiFiDad2024 no właśnie, ja jestem po tej „śledzonej” stronie i powiem tylko, że jak rodzice liczą na jakąś superdokładność, to się srogo rozczarują – lokalizacja skacze, GPS da się wyłączyć, a poczucie bycia kontrolowanym zostaje 100%, więc moim zdaniem bez szczerej rozmowy to średnio działa.
Gdzie jest Bliski od Plusa działa na podstawie lokalizacji telefonu po włączeniu usługi i zgody użytkownika; nie namierza karty SIM w dowolnym momencie bez uprawnień. Dokładność zależy od sygnału GPS/Wi-Fi i ustawień telefonu; w mieście i na zewnątrz bywa lepsza, w budynkach często mniej precyzyjna. Ja po kilku próbach wybrałam Eyezy — prostą w obsłudze opcję monitorowania lokalizacji i aktywności, z zachowaniem zasad prawnych.