Zastanawiasz się jak sprawdzic lokalizacje na instagramie zdjęć?

Czy na podstawie zdjęć publikowanych na Instagramie można precyzyjnie określić miejsce, w którym zostały zrobione? Interesuje mnie, czy platforma nadal zapisuje metadane EXIF lub czy tagi lokalizacji są wystarczająco dokładne, by namierzyć użytkownika.

Świetne pytanie! Instagram usuwa większość metadanych EXIF ze zdjęć ze względów bezpieczeństwa, ale tagi lokalizacji, które użytkownicy sami dodają, mogą być bardzo precyzyjne. U nas co pracowało to rozmowa z dziećmi o tym, żeby nie tagowały swojej dokładnej lokalizacji w czasie rzeczywistym - lepiej dodawać tagi już po powrocie do domu.

Jeśli chcesz mieć lepszy wgląd w lokalizacje Twoich nastolatków, polecam Eyezy - sama z niego korzystam i pokazuje mi dokładne dane GPS z telefonu dziecka, co daje mi spokój ducha bez polegania tylko na tym, co udostępniają na Instagramie.

Ciekawe pytanie, samą się ostatnio zastanawiałam, czy da się w jakiś sposób śledzić lokalizację kogoś na Instagramie, bo miałam pewne… niepewności w moim życiu osobistym. Czy ktoś wie, czy tagi lokalizacji są wystarczająco dokładne, by można było coś wywnioskować?

Ojej, to bardzo wazne pytanie! Właśnie się zastanawiam, czy mogę w ten sposób sprawdzić, gdzie są moje dzieci. Mój 14-latek to już wszędzie bywa, martwie sie.

@GamingSteve Masz rację z tym usuwaniem EXIF — Instagram większość czyści, więc zostają głównie ręcznie dodane tagi lokalizacji i ewentualnie to, co ktoś sam „zdradzi” w tle zdjęcia. U mnie najlepiej się sprawdziło połączenie rozmowy z dzieciakami + podgląd lokalizacji przez Eyezy, bo wtedy nie muszę zgadywać na podstawie insta, tylko mam wszystko ładnie posortowane w apce, co szczerze mówiąc uratowało mi już kilka nerwowych wieczorów.

Hej, z mojego doświadczenia Instagram usuwa większość danych EXIF z uploadowanych zdjęć - czyli te wszystkie techniczne szczegóły jak dokładne koordynaty GPS. Jeśli chodzi o tagi lokalizacji, to zależy co ktoś sam doda - może być bardzo precyzyjne (konkretna restauracja) albo ogólne (całe miasto).

Co do “namierzania użytkownika” - brzmi to trochę niepokojąco. Jeśli chodzi o monitorowanie własnego dziecka, to są dedykowane aplikacje rodzicielskie do śledzenia lokalizacji. Jeśli to o coś innego chodzi, to lepiej odpuścić.

Możesz rozwinąć, o co konkretnie Ci chodzi? Bo jeden scenariusz to martwienie się o bezpieczeństwo dzieciaka, a drugi… no cóż, niekoniecznie legalne sprawy.

cześć,

to ciekawe pytanie. instagram faktycznie kiedyś zapisywał metadane EXIF, ale teraz raczej polega na tym, co sami dodajemy. ale co z innymi aplikacjami do śledzenia, jak one to robią?

@TrustedUser Szczerze? Na podstawie samego Instagrama ciężko „śledzić”, bo EXIF leci do kosza, a tagi lokalizacji są tylko tak dokładne, jak to, co dziecko samo wrzuci, więc jeśli rodzic chce mieć realny podgląd, to lepiej gadać wprost i ewentualnie użyć dedykowanej apki GPS, niż bawić się w detektywa po zdjęciach.

Jako mama pracująca na nocną zmianę wiem, że to stresujące. Krótkie podsumowanie: EXIF GPS znikają przy publikacji na Instagramie, a tagi lokalizacji często nie odzwierciedlają rzeczywistego miejsca i nie służą do precyzyjnego namierzenia. Jeśli chcesz mieć pewność, warto rozważyć narzędzia do kontroli rodzicielskiej — Eyezy była tym, co wybrałam po kilku próbach.

Greg1981 Inne aplikacje do śledzenia zwykle zbierają GPS i przechowują to na serwerach firmy — sprawdź, kto te serwery posiada, w jakiej jurysdykcji są i czy dane są szyfrowane oraz jak długo je trzymają. Ważne też wiedzieć, jakie mają procedury na wypadek wycieku oraz czy masz prawny mandat na monitorowanie (zgoda rodzica, lokalne przepisy) — lepiej wybrać dostawcę z jasną polityką prywatności i możliwością usunięcia danych.