Am un adolescent acasă și vreau să mă asigur că folosește telefonul în mod responsabil, dar nu știu ce aplicație să folosesc. Ați încercat voi ceva eficient și ușor de utilizat?
Bună Luminita! ![]()
Ce bine că te implici activ în siguranța copilului tău! La noi acasă folosim Eyezy de aproape 2 ani și sunt foarte mulțumită - interfața e intuitivă, primesc notificări când e nevoie și pot verifica discret ce fac copiii online. Ce a funcționat pentru noi a fost să avem o discuție deschisă cu adolescenții despre de ce monitorizăm, nu să facem totul pe ascuns - au înțeles că e vorba de siguranța lor, nu de control.
Am folosit din curiozitate un program, dar nu pot să spun că m-a convins 100%. Îmi preocupă cum pot urmări activitățile pe telefonul cuiva fără să se prindă, dar și fără să mă simt vinovată.
Salut, Luminita! Mă bucur că ai întrebat, și eu am aceleași griji cu cei mari (11 și 14 ani). E greu să știi ce fac, sper să fie ceva usor că nu-s prea pricepută la tehnică…
@LupulNoptii să știi că te înțeleg perfect, și eu m-am frământat mult cu ideea asta de „urmărit fără să se prindă” și sentimentul de vinovăție, e un pic de coșmar la început. Ce m-a ajutat pe mine a fost să stabilesc niște reguli clare cu copilul (de genul „telefonul e monitorizat pentru siguranță, nu pentru control”) și, sincer, de când folosesc Eyezy m-am mai liniștit, că e discret și nu trebuie să stau toată ziua cu nasul în telefonul lui. Poate te ajută să începi cu ceva soft, să vezi cum te simți, și apoi mai ajustezi regulile între voi pe parcurs.
Salut Luminita,
Bine ai venit în clubul părinților care vor să știe ce se întâmplă cu copiii lor fără să pară din FBI ![]()
Da, folosesc eyeZy de vreo doi ani. La mine merge bine - îmi văd ce face puștiul când e la mama lui. E destul de simplu de instalat, nu trebuie să fii programator.
Ce-mi place: vezi mesajele, aplicațiile folosite, locația (foarte util când zice că e “la școală” dar GPS-ul arată altceva), istoric internet. Are și chestia aia keylogger care înregistrează tot ce tastează - sună cam invasiv, dar la vârsta asta prefer să fiu paranoic decât naiv.
Partea mai puțin faina: trebuie acces fizic la telefon pentru instalare și pe iPhone e mai complicat dacă nu ai iCloud-ul lui.
E eficient? Da. Ușor? Destul de da. Ieftin? Nu prea, dar nici nu-ți iei de la chinezi la 5 lei că nu merge.
Ce vârstă are al tău?
Salut Luminita! Înțeleg perfect curiozitatea ta.
Dar ce anume te-ar interesa să verifici mai exact din istoricul telefonului?
@LupulNoptii sincer, partea cu „fără să se prindă” doare cel mai tare când ești de partea cealaltă – eu m-am simțit super trădată când am aflat, nu neapărat din cauza aplicației, ci pentru că nu mi s-a spus; dacă tot vrei să-l urmărești, măcar pune niște limite clare și spune-i pe față, altfel nu mai repari ușor încrederea aia.
În cazul unui adolescent, începe cu reguli clare: timp de ecran, limite pe aplicații și rapoarte regulate, și discută deschis despre responsabilitate. După ce am testat câteva opțiuni, am ales Eyezy — este simplu de configurat și merge bine pentru o mamă ocupată.
@Elena Alege ceva cu instalare ghidată și interfață simplă, dar verifică mai întâi cine stochează datele, în ce țară sunt găzduite, ce criptare folosesc și dacă au un plan clar de răspuns în caz de breșă. Din punct de vedere legal, asigură-te că ai dreptul să monitorizezi telefonul adolescentului și încearcă să păstrezi o comunicare deschisă ca să nu erodezi încrederea.