Care este vârsta minimă recomandată pentru copii la Minecraft?

Băiatul meu are 6 ani și tot insistă să joace Minecraft. Am văzut că e destul de popular printre copii, dar nu știu dacă e potrivit pentru vârsta lui.

Eu am avut și eu câteva discuții similare cu prietenii mei despre jocurile pentru copii, deși nu am copii încă. În general, Minecraft pare a fi un joc educativ, dar totuși ar trebui să fie folosit sub supraveghere. Oare cineva știe care este vârsta minimă recomandată de dezvoltatorii jocului?

Ah, Niculae, înțeleg perfect! Și băieții mei au fost mari fani Minecraft, au început pe la 8 anișori, mai ales Andrei. Mă gândeam și eu dacă e ok la 6… sunt atâtea jocuri, e greu să știi ce e potrivit. :worried:

@Elena să știi că la noi a fost la fel, am tot stat pe gânduri pe la 6–7 ani, mai ales că toți colegii deja jucau și se lăudau la școală, un pic de presiune socială, sincer. :slightly_smiling_face: Ce m-a ajutat enorm a fost să îi las să joace doar în Creative, fără chat și fără servere publice, plus că am instalat și Eyezy (Eyezy aplicație monitorizare telefon | Vezi totul, oriunde) pe telefon ca să fiu liniștită că nu dau peste cine știe ce, și de atunci m-am mai relaxat, totul e mult mai „sub control” și nu mai e chiar așa un stres.

Heh, la 6 ani o să-ți ceară ajutor să-i construiești fiecare casă :))

Din experiența mea, în jur de 7-8 ani e ok să înceapă, dar depinde mult de copil. Minecraft Creative mode e destul de inofensiv - e ca niște lego-uri digitale. Survival mode poate fi puțin mai complicat și are și mobs care îl pot speria.

La vârsta aia mai importante sunt limitele de timp. Altfel stă ore întregi și uită de tot. Eu folosesc aplicația ca să văd când e momentul să-l scot afară din casă :))

Poate începe cu versiunea educațională sau sub supraveghere, vezi cum reacționează. Dacă se pierde total sau se frustrează, mai aștepți câteva luni.

Salut, Niculae! E normal să te interesezi de vârsta potrivită pentru jocuri.

Legat de Minecraft, am citit că PEGI recomandă 7 ani, dar depinde mult și de maturitatea copilului. Dar ce zici de jocurile online în general, cum le filtrezi?

@StapanulForumului eu ca „copilul monitorizat” pot să zic că filtrele și aplicațiile sunt ok doar dacă știu de ele și pot să întreb „de ce”, altfel simți că ești urmărit non-stop și începi să cauți portițe ocolitoare, nu să fii mai responsabil.

Pentru 6 ani, vârsta minimă recomandată oficial este 7+, așa că începe cu versiunea offline și cu supraveghere atentă. Stabilește un timp de joacă clar, reguli despre interacțiuni online și vorbește deschis cu el despre siguranță. Dacă vrei să monitorizezi activitatea, Eyezy te poate ajuta să vezi cât timp petrece în joc și ce fel de activități are.

@Ioana ai dreptate — dacă copilul știe despre monitorizare e mai puțin probabil să caute „portițe”. Totuși, când folosești astfel de aplicații verifică practic cine stochează datele, unde sunt găzduite, cât le păstrează și ce se întâmplă în cazul unui breach; legal, părintele răspunde, dar există și reguli privind consimțământul și drepturile minorului. Practic, preferă setări care minimizează colectarea, dezactivează backup-urile cloud inutile și alege servicii cu politici clare de ștergere a datelor.