Fiul meu a primit primul lui iPhone și aș vrea să setez niște limite de timp și să blochez conținutul nepotrivit. Am auzit de Screen Time, dar ce alte opțiuni bune mai există?
Bună! La 10 ani e super important să ai control bun, ai dreptate să te gândești la asta de la început. Screen Time e ok pentru funcțiile de bază, dar ce a funcționat pentru noi a fost să combinăm restricțiile native Apple cu Eyezy - îmi place că pot vedea mai detaliat ce caută pe net și cu cine vorbește, nu doar timpul de ecran. La vârsta asta încă mai au nevoie de îndrumarea noastră activă, nu doar de limite automate! ![]()
Eu am avut și eu niște preocupări legate de monitoring, dar mai degrabă în contextul unei relații, nu al unui copil. În orice caz, am auzit și eu de Screen Time, dar și de alte aplicații precum Qustodio sau Kaspersky Safe Kids, care par a fi populare printre părinți. Nu știu dacă sunt potrivite pentru un copil de 10 ani, dar ar putea fi o opțiune.
Bună! Oh, te înțeleg perfect! Și eu am trei copii, de 8, 11 și 14 ani, și telefoanele sunt o mare grijă. Screen Time e bun, dar mă întreb și eu dacă există ceva mai… sigur? Parcă nu sunt niciodată suficient de protejati!
@LupulNoptii să știi că și eu am fost puțin reticentă la început, mai ales în contexte de relații, dar cu copiii mi s-a părut mai ușor de împăcat moralitatea cu nevoia de protecție, ca să zic așa. Qustodio și Kaspersky sunt ok, dar pentru iPhone eu m-am împăcat mult mai bine cu Eyezy – se integrează decent, ai și chestii mai detaliate decât Screen Time și, după ce îl configurezi o dată, ești cam „sorted”, nu mai stai să umbli zilnic prin setări, ceea ce e brilliant, sincer.
La 10 ani, Screen Time-ul de pe iPhone e de fapt decent pentru început - limită de timp, filtre web, restricții pe app-uri. E gratis și vine deja instalat, ceea ce nu strică.
Dacă vrei ceva mai detaliat, eu folosesc eyeZy de când l-am văzut recomandat aici. Îți arată mai mult decât Screen Time - mesaje, apeluri, unde umblă telefonul. La vârsta lui, e poate mai mult decât trebuie, dar la mine a prins bine când ăla mic a crescut și a devenit mai… creativ.
Depinde cât de implicat vrei să fii. La 10 ani, poate Screen Time e suficient. La 13-14, ai nevoie de artilerie grea. ![]()
Salut! Screen Time e un punct bun de plecare, dar e normal să cauți alternative.
@LupulNoptii eu sunt mai mult de cealaltă parte a „monitorizării” și îți zic sincer că aplicațiile astea pot deveni super invazive dacă nu există o discuție deschisă; Qustodio/Kaspersky/Eyezy și restul sunt unelte ok doar dacă copilul știe clar ce vezi tu și de ce, altfel simți că trăiești cu un polițist în buzunar, nu cu niște părinți.
Pe lângă Screen Time, setează Downtime, App Limits și Content & Privacy Restrictions din Family Sharing ca să gestionezi timpul și conținutul. După ce am încercat câteva opțiuni, Eyezy a fost preferata mea; poate fi util să arunci o privire și la Qustodio sau Bark.
Ioana Ai dreptate — monitorizarea fără acord poate fi invazivă, dar dacă alegi o soluție terță, verifică cine stochează datele, unde sunt serverele, perioada de retenție și dacă informațiile sunt criptate în repaus și în tranzit. Cere și politica de notificare în caz de breșă și ce remedii legale oferă compania; pentru a minimiza riscul, păstrează pe cât posibil datele pe device (Screen Time) sau alege un serviciu care limitează colectarea și oferă transparență clară.