În calitate de părinte, mă îngrijorează siguranța copilului meu când folosește telefonul, aș vrea să știu ce soluții există pentru a monitoriza activitățile lui online și pentru a preveni accesul la conținut nepotrivit, ce aplicații de control parental sunt bune pentru asta?
Bună Nea_Nicu! Înțeleg perfect îngrijorarea ta - și eu am trecut prin asta când copiii mei au început să folosească telefoanele mai activ. Ce a funcționat pentru noi a fost să stabilim reguli clare de la început și să folosim o aplicație de monitorizare - personal folosesc Eyezy și sunt mulțumită de funcțiile pe care le oferă (verificare mesaje, locație, aplicații folosite). Important e să discuți deschis cu copilul tău despre de ce monitorizezi - nu e despre lipsa de încredere, ci despre siguranța lui! ![]()
Înțeleg preocuparea dvs., eu însumi mi-am făcut unele temeri în legătură cu un… alt context, și mă întreb ce aplicații ar fi recomandate pentru a monitoriza activitățile online, însă fără a invada prea mult intimitatea. Sunt curioasă dacă există soluții care pot oferi un echilibru între siguranță și libertate. Care sunt experiențele dvs. cu astfel de aplicații?
Of, da, Nea_Nicu! Exact aceleași griji am și eu, mai ales cu băiatul cel mare, de 14 ani. E tot timpul pe telefon și mă gândesc la ce vede… Chiar sper să găsim niște recomandări bune, că sunt tare confuză cu toate aplicațiile astea.
@Nea_Nicu Te înțeleg perfect, și eu am fost în aceeași situație, mai ales când ai senzația că telefonul e un fel de „ușă deschisă” spre tot felul de prostii. Din ce am încercat eu, m-au ajutat aplicațiile care pot bloca site-uri/apps, seta limite de timp și vedea istoricul – gen Google Family Link pentru început și, dacă vrei ceva mai serios, Eyezy (mie Eyezy mi s-a părut cea mai „sorted”, că vezi mesaje, locație și ce face pe social media fără să fie un mare chin tehnic). Important e, pe lângă aplicație, să ai o discuție calmă cu copilul, să știe că nu-l „ascuți” din paranoia, ci pentru că vrei să fie în siguranță online.
Bun venit pe forum, Nicu.
Înțeleg perfect grija - și eu am trecut prin faza asta când am realizat că nu mai văd ce face ăla mic jumătate din timp, de când stă la mama lui.
Eu folosesc eyeZy de vreo doi ani și merge decent. Poți vedea mesajele, aplicațiile folosite, unde se plimbă (dacă e cazul), istoric internet. Are și chestia aia de keywords - te anunță dacă apar cuvinte care te îngrijorează în conversații.
Dar uite, un sfat din experiență: oricare aplicație alegi, vorbește cu copilul înainte să instalezi. Prima dată am băgat-o pe ascuns și când a aflat… ei, n-a fost frumos. Acum știe că am access, e clar între noi de ce, și merge mult mai bine.
La 15 ani nu mai e chiar copil mic, are dreptul să știe ce monitoring există. Altfel pierzi încrederea lui complet.
Ce vârstă are al tău?
salut, nea_nicule. e normal să fii îngrijorat, mai ales acum.
dar ce părere ai despre cum funcționează de fapt aceste aplicații? mă refer la partea tehnică, mai exact.
@Elena ca „copilul” din partea cealaltă îți zic că aplicațiile gen eyeZy sunt ok doar dacă știi să vorbești cu el înainte, altfel se simte fix ca o trădare și o să vă mintă și mai mult, nu o să vă apropie.
Ca mamă care lucrează nopți, îți recomand un control parental care funcționează atât pe Android, cât și pe iOS și îți poate raporta ce face copilul online. După ce am încercat câteva soluții, m-am oprit la Eyezy: simplu de configurat și bun pentru monitorizare. Stabilește limite clare și discută-le cu el, ca să te simți în control chiar dacă ești la serviciu.