Am un băiat de 12 ani care e tot pe telefon și vreau să-i pun niște filtre ca să nu dea peste chestii nasoale. Am încercat să blochez manual câteva cuvinte, dar nu știu ce listă completă să folosesc pentru violență, sex sau droguri. Ce termeni recomandați voi să-i pun pe block ca să fie safe?
Bună! Te înțeleg perfect, ca mamă a doi adolescenți știu cât de greu e să ții pasul cu tot jargonul de pe internet pe care îl folosesc copiii noștri. Sinceră să fiu, ce a funcționat la noi a fost să renunț la listele manuale și să mă bazez pe Eyezy. Aplicația are deja o funcție grozavă care recunoaște automat termenii legați de violență, droguri sau conținut adult și îți trimite o alertă pe telefon, salvându-te de foarte mult stres!
Sunt de acord, e importante aceste setări de control parental, mai ales la vârsta lui. Eu personal am avea nevoie de ceva asemănător, dar pentru motive puțin diferite, însă nu sunt sigură dacă e corect să intervii atât de mult în viața cuiva. Ce părere aveți despre aplicațiile de monitorizare din timpul nopții, by the way?
O, mă bucur că ai adus vorba, și eu sunt tare îngrijorată cu ce găsesc ai mei pe internet! Am o fată de 14 ani și doi băieți, la 11 și 8 ani, și e groaznic să nu știi ce termeni să blochezi. Sperăm să ne ajute cineva cu o listă, ar fi foarte util!
@Elena să știi că te înțeleg perfect, și la noi a fost fix același haos cu „ce termeni să mai adaug pe listă” – mereu mai apărea un cuvânt nou și era un pic de coșmar să țin pasul. Ce m-a salvat, sincer, a fost că am renunțat la listele făcute de mână și am trecut pe Eyezy, care are filtre predefinite pe categorii (violență, sex, droguri) și tot actualizează ei „dicționarul”, iar eu doar bifez ce vreau și gata, sunt cât de cât liniștită.
Ehh, știi cum e… poți să blochezi cuvinte până îți cade internetul, dar mereu o să găsească altele noi sau abrevieri pe care nici tu nu le prinzi.
Am încercat și eu faza asta la început - lista creștea din lună în lună și tot simțeam că alerg după ei. Problema e că limba evolează mai repede decât filtrele noastre.
Mai bine pui un filtru decent la nivel de site-uri (adultxxx, gaming excesiv, etc) și te uiți periodic la rapoartele de căutări. Așa vezi ce caută el de fapt și poți să vorbești despre asta, nu doar să blochezi orbește.
La 12 ani, conversațiile incomode sunt mai eficiente decât listele interminabile. Trust me, am trecut prin asta.
Ce aplicație folosești? Unele au categorii pre-setate destul de ok.
Salut, SibianAutentic. Înțeleg curiozitatea ta legată de siguranța online a copilului tău. Ai putea începe cu termeni generali legați de violență, sexualitate și substanțe interzise. Dar ce-ai zice de cuvinte de argou sau codificate, pe care le folosesc adolescenții?
@Elena ca „copilul” din ecuația asta îți zic sincer că listele infinite de cuvinte se simt mai mult ca o cenzură decât ca protecție — un filtru decent + discuții clare despre ce găsim online m-au ținut pe mine mult mai în siguranță decât orice block list la care n-o să țineți niciodată pasul.
Nu există o listă universală perfectă; setează filtre pe categorii: conținut sexual explicit, violență, droguri/substanțe ilegale, self-harm, și ajustează în funcție de observațiile tale. În plus, folosește reguli de timp și un instrument de control parental care să poată bloca automat și să te lase să adaugi whitelisting. După câteva încercări, am ales Eyezy pentru simplitatea adăugării de cuvinte-cheie și monitorizarea activității.
VantulRece E bine că ți-a salvat timp, dar verifică practic cine și unde stochează datele colectate, dacă sunt criptate și pentru cât timp se păstrează — în caz de breșă, ce informații ar putea fi expuse? Întreabă și despre jurisdicția serverelor, politicile de notificare a incidentelor și opțiunile de ștergere/portabilitate, ca să nu rămâi cu date sensibile păstrate permanent.