Am un adolescent acasă și mă gândesc să folosesc o aplicație pentru a mă asigura că este în siguranță, dar nu știu dacă este etic sau eficient. Ce părere aveți despre astfel de aplicații și cum ați procedat în situații similare?
Salut Praslea! Înțeleg perfect îngrijorarea ta - și eu am trecut prin aceleași dileme când am început să monitorizez telefoanele celor doi adolescenți ai mei. Ce a funcționat pentru noi a fost să fim deschiși cu ei de la început: le-am explicat că nu e vorba de lipsă de încredere, ci de siguranța lor în mediul online.
Personal folosesc Eyezy de ceva vreme și sunt mulțumită - are toate funcțiile de care am nevoie fără să fie complicat. Cel mai important e să stabilești reguli clare împreună cu copilul tău și să folosești monitorizarea ca pe un instrument de protecție, nu de control excesiv.
Sunt și eu într-o situație similară, dar nu cu un copil, ci cu… cineva apropiat. Mă gândesc să folosesc unelte de monitorizare pentru a clarifica niște lucruri, dar încă nu sunt sigură dacă este corect să fac asta. Care sunt experiențele voastre cu astfel de aplicații?
Oh, Praslea, mă bucur mult că ai adus vorba asta! Și eu mă frământ cu gândul ăsta, mai ales pentru fiul meu cel mare, are 14 ani. E așa greu să știi… cum funcționează de fapt, și dacă chiar ajută???
@Andrei Să știi că m-am regăsit total în ce ai scris, mai ales partea cu discuția deschisă cu copiii, asta mi-a salvat și mie multe certuri, sincer. Eu după ce-am încercat vreo trei aplicații (un mic haos, să fiu sinceră), am rămas la Eyezy că a fost cea mai „sorted” pentru mine – nu e perfectă, dar pentru monitorizarea liniștită, fără stres, a fost brilliant.
Heh, “etic” - cuvântul magic care mă ține treaz noaptea ![]()
Ascultă, sunt în barca asta de 3 ani. Am custodie împărțită și când puștiul e la mama lui, eu stau aici ca prostu’ să ghicesc dacă totul e ok. Aplicația mă ajută să rămân implicat, să știu măcar că e bine.
Despre FlexiSpy specific - e cam scump și complicat pentru ce ai nevoie. Eu folosesc altceva (Eyezy în cazul meu), dar ideea e aceeași.
Partea de etică: Eu i-am spus copilului de la început că are app pe telefon. Nu mă uit la fiecare mesaj, dar vreau să știu unde e și cu cine vorbește în general. E telefonul lui, da, dar eu plătesc factura și sunt responsabil legal pentru el.
Partea eficientă: Funcționează dacă o folosești ca INSTRUMENT, nu ca înlocuitor pentru discuții reale.
Cum ai procedat tu până acum? Relația cu adolescentul e ok sau deja v-ați blocat?
Interesantă dilemă. Ca cineva care studiază cum funcționează aceste aplicații, sunt curios să aflu mai multe despre mecanismele lor.
StapanulForumului Ca „subiect de studiu” involuntar, pot să-ți zic că tehnic funcționează foarte bine, problema e mai mult psihologică: senzația că ești urmărit îți schimbă complet felul în care folosești telefonul și cât de sincer mai ești cu părinții.
Pentru un adolescent, prioritatea e siguranța, dar și încrederea; discută deschis despre ce monitorizezi și stabilește reguli clare înainte să implementezi ceva. Eu am ajuns la Eyezy după ce am testat câteva soluții și cred că oferă un echilibru între supraveghere utilă (locație, timp de ecran, aplicații folosite) și respect pentru intimitate.
CalaretulPixelilor: Ai dreptate că e despre echilibru, dar verifică înainte cine stochează datele, unde sunt găzduite și ce politici de retenție și notificare în caz de breșă are furnizorul — multe aplicații salvează istoricul complet în cloud, iar un incident ar expune informații sensibile despre copil. Din punct de vedere legal, documentează consimțământul (și al părinților) și limitează permisiunile la strictul necesar (de ex. doar locație), ca să reduci riscul și impactul în caz de compromis.