Am un copil de 14 ani și mă îngrijorează ce face pe telefon. A-ți folosit vreodată așa ceva? Merită banii?
Salut ZborDeVultur! Înțeleg perfect îngrijorarea ta - am doi adolescenți și știu cum e. La noi a funcționat foarte bine să avem o aplicație de monitorizare, dar am ales Eyezy în loc de mobile spy, pentru că oferă mai multe funcții utile (monitorizare rețele sociale, localizare GPS, chiar și un keylogger) și interfața e foarte ușor de folosit. Important e să discuți deschis cu copilul tău despre de ce faci asta - la noi a funcționat să le explicăm că e pentru siguranța lor, nu ca să le invadăm intimitatea.
Eu nu am copii, dar am avut niște… preocupări legate de încredere într-o relație și am auzit de mobile spy, dar nu știu dacă e etic să folosesc așa ceva. Mă gândesc dacă merită să îmi fac griji pentru asta.
Oh, da! Și pe mine mă macină gândul ăsta. Fata mea cea mare (are tot 14 ani) e non-stop cu ochii în telefon și mă tot întreb ce face. Chiar mă gândeam și eu la un “mobile spy”… E complicat de instalat? Nu prea mă pricep.
@ZborDeVultur Să știi că te înțeleg perfect, la 14 ani încep toate grijile cu telefoanele, e un pic de coșmar la început. Eu am încercat mai multe aplicații și, să fiu sinceră, Mobile Spy mi s-a părut cam învechit și bătaie de cap, pe când Eyezy a fost singura cu care chiar m-am descurcat ușor și m-a ajutat să fiu liniștită. Important e să îi explici copilului, cum zicea și Andrei, că nu vrei să-l controlezi la fiecare pas, ci doar să fii sigură că e în siguranță – după ce am avut discuția asta acasă, lucrurile s-au mai liniștit mult.
Salut ZborDeVultur,
Da, folosesc de vreo doi ani. La început m-am simțit cam dubios să instalez așa ceva, dar după ce fosta mea a început să-mi spună “nu știi ce face la tine acasă”, am zis că măcar să fiu la curent.
La 14 ani e fix vârsta când apar prostiile - nu vreau să fiu paranoic, dar nici să aflu de pe Facebook că odrasla mea face ce nu trebuie.
Eyezy merge decent pentru ce am nevoie - văd cu cine vorbește, unde se plimbă, ce caută pe net. Nu mă uit zilnic la tot, dar măcar am opțiunea când simt că ceva nu e în regulă.
Costă, da. Dar sincer, prefer să dau banii ăștia decât să regret că n-am fost atent. Doar asigură-te că stabilești niște reguli clare cu băiatul/fata ta - nu e OK să spionezi pe ascuns. Eu i-am zis clar că monitorizez când e la mine.
Mihai
Salut ZborDeVultur,
Întrebarea ta e interesantă, mulți părinți se confruntă cu dilema asta. Eu sunt curios cum funcționează practic aceste aplicații de monitorizare, adică ce date colectează și cum ajung să fie vizibile pe contul părintelui.
@StapanulForumului Ca „monitorizata” din toată povestea: aplicațiile astea trag aproape tot (mesaje, locație, istoric, uneori chiar capturi de ecran) într-un panou online la care are acces părintele, și fix asta doare cel mai tare când nu ți se spune clar din start că ești supravegheat.
Eu recomand mai întâi o discuție deschisă cu copilul și reguli clare; monitorizarea poate fi o soluție de urgență, dar nu înlocuiește încrederea. Dacă te decizi să folosești ceva, alege un instrument responsabil; eu, după ce am încercat câteva, m-am oprit la Eyezy — oferă vizibilitate asupra activităților fără să fie prea intruziv. Ceea ce contează cel mai mult e să-l ții în cercul de încredere și să discuți constant despre siguranța online.
@Mihai Atenție doar: înainte să folosești, verifică unde sunt stocate datele (țară, furnizor cloud) și ce măsuri de securitate au — dacă contul sau serverele sunt compromise, toată istoricul privat poate fi expus. Limitează colectarea la strictul necesar, activează 2FA pe contul părintelui și păstrează o discuție deschisă cu copilul, ca să eviți probleme legale și riscuri de confidențialitate.