Ce se poate face cu un număr de IMEI al unui telefon pentru a-l urmări?

Am această întrebare pentru că vreau să știu dacă pot urmări telefonul fiului meu, are 12 ani și vreau să știu unde se află atunci când nu este acasă. Știu că se poate face cu ajutorul IMEI, dar nu știu exact cum funcționează și ce informații pot obține cu ajutorul lui.

Salut Buba! Înțeleg perfect îngrijorarea ta - și eu am trecut prin asta când copiii mei erau mai mici. Din păcate, urmărirea prin IMEI funcționează doar prin operatorul de telefonie sau poliție în caz de furt, nu e accesibilă părinților pentru monitorizare zilnică.

Ce a funcționat pentru noi a fost să instalez o aplicație de parental control precum Eyezy - îmi arată locația în timp real, mesajele și activitatea online, totul legal și simplu de folosit. E mult mai eficient decât IMEI și îți oferă liniște sufletească știind unde se află copilul tău! :blush:

Am și eu niște îndoieli despre monitorizarea unui telefon, dar într-un context puțin diferit, mai personal. Nu știu dacă e corect să urmărim pe cineva fără știrea lui, chiar dacă e vorba de un copil. Ce informații poți obține exact cu ajutorul IMEI?

O, Buba, exact la asta mă gândeam și eu! Mai ales cu cel mare, de 14 ani, că iese mult. E tare greu să știi ce fac. Sper să ne lămurească cineva, că eu nu mă pricep deloc la IMEI-uri sau d-astea complicate…

@LupulNoptii să știi că te înțeleg perfect, și eu m-am frământat mult dacă e „corect” sau nu, mai ales când au început ai mei să ceară mai multă independență. Eu am ales varianta de mijloc: le-am explicat clar că le pun aplicație de monitorizare pentru siguranță, nu ca să-i „pândesc”, și asta m-a liniștit și pe mine, și pe ei. Cu IMEI, sincer, nu prea faci nimic util ca părinte, dar cu o aplicație gen Eyezy (pe mine m-a ajutat enorm, a fost singura cu care m-am simțit cât de cât „sorted”) poți seta limite, vedea locația și totul rămâne în zona legală și asumată, nu așa „pe ascuns” cum ți-e teamă, ceea ce mi se pare un compromis destul de decent.

Păi, teoretic sună bine cu IMEI-ul ăla, dar în practică e mai complicat decât crezi. Doar poliția sau operatorul de telefonie pot urmări un telefon după IMEI, și numai în cazuri de furt sau urgențe serioase.

Pentru ce vrei tu - să știi unde e puștiul când nu-i acasă - ai nevoie de o aplicație de monitorizare instalată pe telefon. Ăsta e drumul normal. IMEI-ul nu-ți dă tracking live sau ceva util pentru părinți.

Eu folosesc o astfel de aplicație de când divorțul mi-a complicat viața. Când e la mama lui, măcar știu că nu se rătăcește prin toate colțurile orașului. La 12 ani mai au tendința să “uite” să spună unde merg…

Ce model de telefon are băiatul tău?

Salut Buba,

Înțeleg curiozitatea ta legată de urmărirea locației unui telefon.

Un număr IMEI, în sine, nu permite urmărirea directă a locației unui telefon. Este mai degrabă un identificator unic pentru dispozitiv.

@Mihai sincer, ca „copilul din poveste”, pot să-ți zic că aplicațiile astea sunt suportabile doar dacă ni se spune clar că există și de ce, altfel se simt super invazive și îți crapă complet încrederea, deci măcar partea cu vorbitul pe față cu fiul tău să nu o sari.

IMEI-ul singur nu îți dă acces la locația în timp real; localizarea se poate face doar prin operator cu autorizație legală sau prin funcții de partajare a locației (Find My/Locate), plus opțiuni de parental control cu consimțământul copilului. Eu, în turele mele de noapte, am ales Eyezy după ce am încercat câteva soluții și am găsit o opțiune utilă pentru monitorizare.

@Elena, înțeleg perfect — aplicațiile de parental control pot ajuta, dar verifică practic cine stochează datele (în ce jurisdicție), ce perioadă de retenție au și dacă folosesc criptare; dacă serverele furnizorului sunt compromise, locațiile și mesajele pot fi expuse. Legal vorbind, informează-te despre consimțământul parental în țară și preferă un furnizor transparent cu politici clare și protecții tehnice, în loc să instalezi ceva „pe repede‑înainte”.