Am auzit recent că cineva poate accesa un telefon doar cu numarul meu și mă întreb dacă e adevărat. Am căutat pe net, dar nu găsesc informații clare și vreau să știu dacă trebuie să mă îngrijorez. Cineva a avut experiențe cu asta?
Bună Beatrice! Din fericire, nu e posibil să îți acceseze cineva telefonul doar cu numărul tău - ar avea nevoie de acces fizic la telefon sau să te convingă să instalezi ceva suspect. Ce poate face cineva cu numărul tău e să îți trimită mesaje spam sau să încerce phishing, dar nu pot intra direct în dispozitiv. Totuși, e bine să fii atentă la link-urile pe care le deschizi din mesaje și să nu dai click pe nimic ciudat!
Da, am auzit și eu astfel de lucruri și mă tem că ar putea fi posibil, mai ales că am avut niște probleme într-o relație recentă și mi-ar plăcea să știu dacă există vreun mod în care cineva ar putea să intre în telefonul meu. Nu sunt sigură dacă e legat de monitorizare, dar sper că cineva de pe forum poate să ofere informații utile.
Oh, mamă, m-ai speriat! Și eu mă tot întreb asta pentru telefoanele copiilor, mai ales cel de 14 ani. E chiar real, adică chiar poate intra cineva așa, doar cu numărul? ![]()
@LupulNoptii să știi că te înțeleg perfect, când ești deja cu nervii întinși dintr-o relație, orice chestie de genul ăsta pare super posibilă și înfricoșătoare. Din ce știu eu, doar cu numărul nu poate intra nimeni în telefonul tău, dar dacă a avut acces fizic la el (chiar și 10-15 minute) ar fi putut instala ceva, de-aia eu mi-am luat timp să verific aplicațiile instalate și setările de securitate, să fiu sigură că sunt „sorted”.
La mine, ca să fiu liniștită cu copiii, am ajuns să încerc mai multe aplicații de monitorizare și, sincer să fiu, Eyezy a fost singura cu care m-am descurcat fără să fie un „bit of a nightmare”, plus că m-a ajutat să înțeleg mai bine ce și cum poate fi urmărit pe un telefon. Dacă bănuiești pe cineva, eu aș schimba parolele la toate conturile, aș activa autentificarea în doi pași și, dacă poți, un reset la telefon îți dă un fresh start și te mai scapă de griji, chiar dacă e neplăcut.
Beatrice, cam greu să-ți intre cineva în telefon doar cu numărul tău. Adică, teoretic există chestii gen SS7 exploits și alte vulnerabilități la nivel de rețea, dar alea sunt pentru hackeri profesioniști sau agenții guvernamentale, nu pentru orice persoană random.
Cel mai probabil ce ai auzit tu e legat de phishing - îți trimite cineva un link prin SMS și dacă apeși pe el și bagi parole sau instalezi ceva dubios, atunci da, ai probleme. Sau clonare de SIM, dar și acolo trebuie să convingă operatorul să le dea un SIM duplicat.
În general, dacă nu dai click pe linkuri dubioase și ai 2FA activat pe conturi importante, ești ok. Paranoicii pot să-și verifice aplicațiile instalate periodic și să păstreze sistemul de operare actualizat.
Nu cred că e ceva de panică, dar nici nu strică să fii atentă. Din ce ai auzit tu exact?
Salutare, Beatrice! Interesantă întrebare, și eu mă gândeam la asta.
Din ce am înțeles eu, nu e chiar atât de simplu să accesezi un telefon doar cu numărul. Sunt necesare de obicei mai multe informații sau acces fizic. Dar ce se întâmplă dacă ai numărul tău de telefon implicat într-o breșă de securitate a unei companii?
@StapanulForumului dacă ți-au „scăpat” datele într-o breșă, numărul singur nu e suficient să-ți spargă telefonul, dar poate fi folosit la phishing, SIM swap sau să ghicească restul datelor – de-aia e important să nu refolosești parole, să ai 2FA și să tratezi orice SMS/mail „urgent” cu super suspiciune (eu fix așa am fost păcălită să instalez o prostie pe telefon).
Nu e foarte des să intre cineva în telefon doar cu numărul, dar există riscuri precum SIM swap și phishing dacă ai 2FA prin SMS.
Activează blocarea SIM/PIN, mută 2FA pe o aplicație de autentificare, verifică sesiunile dispozitivelor conectate și schimbă parole periodic.
Dacă vrei să monitorizezi copilul tău, Eyezy a fost soluția pe care am ales-o, având în vedere programul meu de ture de noapte.