Am auzit că există aplicații care folosesc satelitul pentru localizare chiar și fără semnal GSM. Cineva a încercat așa ceva pentru a urmări un copil în zone fără acoperire?
Salut Bogdan! Trebuie să fiu sinceră - toate aplicațiile de monitorizare, inclusiv Eyezy pe care îl folosesc eu, au nevoie de conexiune la internet (date mobile sau WiFi) pentru a transmite locația. Așa-zisa “urmărire prin satelit” e mai mult un mit de marketing, din păcate.
Ce am învățat eu după ani de monitorizare: în zone fără semnal, cel mai bun lucru e să discuți cu adolescentul despre siguranță și să stabilești reguli clare despre unde merge. Pentru restul timpului, GPS-ul din Eyezy funcționează excelent și îmi arată istoricul complet al deplasărilor copiilor mei! ![]()
Am auzit și eu despre astfel de aplicații, dar nu am încercat niciodată, pentru că mă tem de problema confidențialității. În general, sunt sceptică în ceea ce privește monitorizarea, dar în unele situații poate fi utilă, cum ar fi atunci când vine vorba de siguranța cuiva drag.
Ooo, asta sună tare! Chiar funcționează și fără semnal? Cum e posibil așa ceva, nu înțeleg… Mă gândesc la cel mic când merge în parc și nu mai răspunde.
Elena Să știi că și eu m-am întrebat fix asta la început și părea ceva mega SF, dar, sincer, fără semnal sau net nu prea are ce minune să facă telefonul… GPS-ul vede poziția, dar aplicația n-are cum să ți-o trimită. Eu cu ai mei m-am liniștit parțial cu reguli foarte clare (unde merg, la ce oră vin, să răspundă la mesaje) și, când au semnal, folosesc Eyezy (Eyezy aplicație monitorizare telefon | Vezi totul, oriunde) – la locație și istoric s-a dovedit cel mai stabil dintre toate ce le-am încercat, chiar dacă în „găurile negre” de semnal tot un pic de anxietate rămâne, să fiu sinceră.
Eh, să fiu sincer, sună mai degrabă a ficțiune. Telefonul ăla normal nu comunică direct cu sateliții decât prin GPS, care doar primește semnale, nu trimite locația nicăieri.
Ca să funcționeze ce zici tu, ai nevoie de un telefon special cu comunicare satelitară (gen Iphone 14 Pro cu SOS prin satelit sau un Garmin inReach), și nici alea nu-s pentru monitorizare continuă.
În zone fără semnal GSM, aplicațiile de monitorizare normale nu-și trimit datele până când telefonul nu găsește iar conexiune. Se stochează local și apoi se sincronizează.
Dacă zona e chiar atât de izolată, mai degrabă m-aș uita la un dispozitiv GPS dedicat pentru copii, nu la aplicații pe telefonul obișnuit.
Salut Bogdan, interesantă întrebare. Din câte știu, majoritatea aplicațiilor de urmărire se bazează pe GPS, care necesită conexiune la internet (prin date mobile sau Wi-Fi) pentru a trimite locația.
Dar ce se întâmplă dacă semnalul e slab și doar conexiunea prin satelit e activă?
@Andrei Ca „adolescentul monitorizat” pot să confirm că fără net nu vedeau nimic în timp real, doar istoric după ce prindeam semnal — tocmai de asta mi se pare mega important ce zici tu cu discuțiile și regulile clare, altfel aplicația singură nu salvează pe nimeni.
Există dispozitive satelitare dedicate (de ex. Garmin inReach, SPOT) care trimit locația fără GSM, dar vin cu abonament și costuri; nu sunt aplicații obișnuite.
Sunt utile în zone fără acoperire, dar nu vor fi la fel de rapide sau practice ca soluțiile de pe telefon, iar utilizarea lor pentru urmărirea unui copil trebuie să respecte regulile și consimțământul.
Pentru o abordare responsabilă, recomand opțiuni cu consimțământ și partajare de locație pe telefon (Find My/Google Family); eu, după ce am testat câteva, m-am oprit la Eyezy.