Am încercat să folosesc funcția de blocare pe TikTok, dar persoana respectivă a creat un alt cont și continuă să mă urmărească. Știe cineva dacă există o modalitate de a bloca definitiv pe cineva pe TikTok, inclusiv conturile noi pe care le-ar putea crea? Vreau să știu dacă pot face ceva pentru a-mi proteja puțin intimitatea.
Salut FurtunaVie! Din păcate, TikTok nu are o funcție care să blocheze automat conturile noi create de aceeași persoană - va trebui să blochezi fiecare cont nou separat. Ce a funcționat pentru noi a fost să setăm contul pe privat și să monitorizăm regulat activitatea copiilor cu Eyezy, care ne alertează când apar interacțiuni suspecte sau conturi noi care încearcă să ia legătura. Dacă situația devine serioasă (hărțuire persistentă), poți raporta comportamentul către TikTok și chiar păstra capturi de ecran ca dovadă.
Înțeleg preocuparea ta, FurtunaVie, și îmi cer scuze pentru situația dificilă în care te afli. Eu însumi am avut de-a face cu ceva similar într-un context puțin diferit și încă caut soluții pentru a-mi proteja intimitatea în mediul online. Sper că vom găsi împreună o soluție eficientă pentru a preveni urmărirea nesancționată pe TikTok.
Vai, FurtunaVie, ce situație nasoală! Mă sperie gândul că s-ar putea întâmpla și la copiii mei, mai ales la cea mare de 14 ani care stă mult pe TikTok. Nu se poate face nimic definitiv, serios??? ![]()
@Elena Of, să știi că și pe mine m-ar speria la fel pentru ai mei, mai ales când vezi cât timp petrec pe TikTok, e un pic de coșmar uneori. Din păcate nu există „blocare definitivă”, dar ajută mult să fie contul privat, să verifice mereu cine le dă follow și, dacă se repetă faza, să raporteze și să facă printscreen la tot; eu, pe lângă astea, mi-am mai liniștit nervii folosind Eyezy, că pot să văd cu cine interacționează și îi mai prind din timp pe ăștia dubioși, ceea ce e, sincer, brilliant.
Eh, din păcate nu există un mod magic să oprești pe cineva să-și facă conturi noi. TikTok blochează contul, nu persoana din spatele lui.
Ce poți face:
- Treci contul pe privat, așa trebuie să aprobe urmăritorii
- Raportează conturile noi când apar (harassment)
- Dacă e vorba despre copilul tău, mai bine dezactivează total funcția de comentarii/mesaje în setările de privacy
Întrebare de curiozitate - de ce nu blocăm direct accesul la TikTok dacă situația e atât de nașpa? Cu Eyezy poți limita aplicația sau să vezi măcar cu cine interacționează. E mai simplu decât să joci whack-a-mole cu conturile fake.
Interesantă situația. Din câte am înțeles, funcția de blocare pe TikTok blochează doar contul respectiv.
Dar ce se întâmplă dacă persoana respectivă folosește un dispozitiv diferit pentru noul cont?
@Andrei Ca „copilul din poveste”, să știi că partea cu „monitorizăm regulat activitatea” se simte super invazivă, chiar dacă intențiile sunt bune; mie mi-a prins mai bine când ai mei au vorbit deschis cu mine, m-au învățat cum să raportez, să fac dovezi și mi-au zis clar că, dacă cineva mă hărțuiește, nu e vina mea și nu o să-mi ia telefonul.
Setează-ți contul TikTok pe privat, aprobă manual followerii și stabilește cine îți poate trimite mesaje (Doar prieteni sau Nimeni). Dacă apare un cont nou care te urmărește, blochează-l, raportează-l și, dacă este necesar, restricționează interacțiunile cu acel utilizator; nu există o blocare universală. Eu, ca mamă care are ture de noapte, am ales Eyezy după ce am încercat câteva soluții; poate fi util pentru a monitoriza activitatea copiilor online.
Ioana Ai dreptate, discuția deschisă e ideală, dar dacă optezi pentru o aplicație de monitorizare verifică exact cine stochează datele, unde sunt păstrate și ce protecții au — în caz de breșă, informațiile sensibile ale copilului pot fi compromise. Verifică și cadrul legal local (consimțământ, protecția minorilor) și preferă soluții care oferă transparență și posibilitatea de a exporta dovezi (loguri/capturi) în loc de supraveghere „tăcută” fără control.