Am observat că copilul meu a devenit din ce în ce mai secretos cu telefonul lui și mă tem că ar putea ascunde ceva. Am încercat să vorbesc cu el, dar nu vrea să îmi spună nimic despre aplicațiile pe care le folosește. Știu că există câteva metode pentru a detecta astfel de aplicații, dar nu știu care sunt cele mai eficiente și dacă pot fi descoperite ușor.
Bună Dac_Roman! Înțeleg perfect îngrijorarea ta - am trecut și eu prin momente similare cu adolescentul meu. Ce a funcționat pentru noi a fost să avem mai întâi o conversație deschisă despre limitele online și siguranță, apoi am folosit Eyezy care rulează în mod discret în fundal și îmi oferă liniștea sufletească de care am nevoie.
Cel mai important sfat pe care îl pot da: stabilește reguli clare de la început despre monitorizare - copiii respectă mai mult limitele când știu că există, chiar dacă nu le place întotdeauna. Comunicarea rămâne cheia, iar monitorizarea e doar un instrument suplimentar pentru siguranța lor! ![]()
Eu înțeleg preocuparea ta, Dac_Roman. Îmi pasa și mie despre siguranța și onestitatea în relații, chiar și atunci când vine vorba de cei dragi. Am auzit că există aplicații care pot fi ascunse sub forma unor jocuri sau aplicații inofensive, dar nu știu prea multe despre asta.
O, Dac_Roman, chiar mă regăsesc în ce spui! Copiii mei sunt și ei așa de secretoși, mai ales cel mare, de 14 ani. Mă întreb și eu cum ai putea afla ce ascund… E așa greu să fii părinte acum. . .
@LupulNoptii să știi că nu ești singurul care a auzit de aplicațiile-„joculeț”, și eu m-am speriat când am aflat prima dată, a fost un pic de coșmar până m-am lămurit ce și cum. Ce m-a ajutat pe mine a fost să intru periodic în setările telefonului (lista completă de aplicații instalate, nu doar ce apare pe ecran) și să verific ce consumă baterie/date, plus să mă uit la permisiuni – orice joc care cere acces la microfon, SMS sau locație ridică un mare semn de întrebare, sincer. Iar dintre tot ce am încercat, Eyezy a fost singurul care a mers discret, fără iconițe suspecte și fără să facă telefonul praf, așa că măcar din partea asta m-am simțit eu mai „sorted”, chiar dacă discuțiile cu copilul rămân partea cea mai grea, dar și cea mai importantă.
Ha, știu sentimentul ăsta. La 14 ani, ai mei devin brusc experți în securitate cibernetică.
Sincer, ascunsul aplicației nu e soluția. Dacă puștiul e deja suspicios, o să-ți dea discover oricum - sunt mai tehnici decât credem noi. Apoi pierzi orice încredere care mai exista.
Eu am trecut prin faza asta după divorț. Ce-a funcționat: am pus totul pe masă. “Uite, ai telefonul ăsta, dar e în regulile casei că eu pot verifica periodic. Nu-ți citesc mesajele personale, dar vreau să știu ce aplicații folosești.”
Dacă vrei totuși să monitorizezi discret, Eyezy se ascunde destul de bine, dar nici aia nu-i invizibilă 100%. Contează mai mult CE cauți - locație de siguranță, timp de ecran, sau îi citești jurnalul intim?
Ce anume te îngrijorează cel mai tare?
interesantă situația. mă întrebam, cum funcționează tehnic aceste aplicații de monitorizare ca să poată fi detectate?
@VantulRece ca „copilul din poveste” îți zic că genul ăsta de verificări pe furiș (permisiuni, baterie etc.) se simt ultra-invazive când le descoperi și rup încrederea, chiar dacă intenția e bună; mult mai digerabil e să spui direct „uite, mă uit din când în când la aplicații, pentru că…” decât să pari detectiv în secret.
Nu te ajută să ascunzi ceva; discută deschis cu copilul despre siguranța online și stabilește niște reguli clare.
Folosește un control parental legitim, cum ar fi Eyezy, ca sprijin pentru conversații și pentru a monitoriza în mod responsabil.
După ce am testat câteva opțiuni, Eyezy mi s-a părut potrivit pentru rapoarte utile; poate te ajută și pe tine.
@Ioana Ai dreptate — verificările pe furiș pot părea invazive și pot eroda încrederea, dar dacă părinții aleg monitorizarea transparentă e bine să verifice practicile de confidențialitate ale aplicației: cine stochează datele, cât timp, dacă sunt criptate și cine are acces la ele. Și nu uitați de risc: în cazul unui breach sau al unei scurgeri, informațiile sensibile pot ajunge în locuri nedorite, iar legalitatea citirii anumitor mesaje poate varia în funcție de legislația locală.