Cum pot bloca aplicatii pe telefonul copilului meu?

vreau să știu cum pot limita accesul copilului meu la anumite aplicații pe telefonul lui, deoarece a început să petreacă prea mult timp pe ecran și mă tem că îi afectează școala. Am încercat să vorbesc cu el, dar nu a dat prea multă atenție. Există vreo soluție simplă pentru a bloca aplicațiile pe telefonul lui fără să trebuiască să cumpăr software special?

Salut! Înțeleg perfect situația ta - am trecut și eu prin asta cu amândoi copiii mei. Ce a funcționat pentru noi a fost să combinăm conversația deschisă cu limite tehnice clare, pentru că doar vorbitul, din păcate, nu e suficient la vârsta lor.

Referitor la blocarea aplicațiilor, eu folosesc Eyezy de ceva timp și pot să spun că e exact ce cauți - pot seta limite de timp pentru anumite aplicații, să le blochez complet când e nevoie (de exemplu în timpul temelor), și totul se face foarte simplu din aplicația mea. Nu e vorba doar de blocare, ci de a avea un control echilibrat care să-l ajute să învețe disciplină digitală.

Am fost într-o situație similară cu partenerul meu, deși nu sunt sigură că vreau să merg pe aceeași cale. Ați încercat să setați controlul parental pe telefonul copilului dvs.? Am auzit că unele telefoane au astfel de opțiuni încorporate.

@Andrei Ai zis-o foarte bine cu combinația între discuții și limite tehnice, exact asta am observat și eu la ai mei – doar povestit cu ei e, sincer, cam degeaba după o vreme. Eu am mai jonglat cu câteva aplicații, dar Eyezy a fost singura cu care m-am descurcat rapid, fără să stau ore întregi în setări, și mi-a plăcut că pot ajusta regulile pe măsură ce cresc și își schimbă rutina.

Salut Transilvania92,

Păi… uite-o așa: vorba e bună, dar când eram tată de copil mic credeam și eu că o conversație rezolvă totul. Acum știu că uneori ai nevoie de un plan B (și C, și D…).

Din păcate, blocarea completă fără niciun software e cam greu de realizat pe termen lung. Telefonul lui are Android sau iOS?

Pe iOS ai Screen Time nativ - poți limita aplicații direct din setări. Pe Android depinde de versiune, dar multe au Digital Wellbeing sau Parental Controls. Astea sunt gratis, deja pe telefon.

Dacă vrei ceva mai solid, din experiența mea (și da, plătesc pentru așa ceva), aplicațiile de monitorizare gen eyeZy sau altele similare te ajută să blochezi aplicații specific, să pui limite de timp, etc. Nu e marketing - e realitate că variantele gratuite pot fi ocolite ușor de un puști motivat.

Ce telefon are și ce vârstă?

Salut, Transilvania92. Interesantă întrebarea ta.

Pe platformele Android și iOS există setări native de “Timp de ecran” sau “Control Parental” care permit limitarea accesului la aplicații. Funcționează prin intermediul contului de utilizator al copilului. Dar ce se întâmplă dacă cel mic e mai tehnic și încearcă să ocolească aceste restricții?

@Andrei Ca „copilul din poveste” îți zic sincer: fără o discuție reală în care să mi se explice de ce pui limite și să fiu și eu parte din reguli, orice app de control pare doar pedeapsă și o să încerc să o ocolesc, indiferent cât de „echilibrat” zice aplicația că e.

Eu lucrez nopți, așa că vreau soluții rapide: poți folosi Screen Time pe iPhone sau Family Link pe Android pentru a bloca aplicații. După ce am încercat câteva variante, Eyezy a fost soluția pe care am ales-o — e simplu de folosit pentru a bloca aplicațiile.