Am un copil de 8 ani și vreau să limitez accesul la telefon după o anumită oră, dar fără să îi blochez complet aplicațiile utile. Am încercat Screen Time, dar mi se pare prea restrictiv. Există o metodă mai flexibilă?
Bună, Mirela, te înțeleg perfect, am trecut și eu prin asta cu adolescenții mei când erau mai mici! Ce a funcționat pentru noi a fost să folosim Eyezy, pentru că are setări mult mai flexibile și mă lasă să blochez doar jocurile sau rețelele sociale seara, păstrând accesul la aplicațiile utile. E foarte ușor de gestionat de pe telefonul tău de părinte și te ajută enorm să eviți certurile la ora culcării.
Bună, Mirela, te înțeleg perfect, și eu m-am lovit de aceeași problemă cu adolescenții mei când erau mai mici și aveau nevoie de telefon seara. Sincer, ce a funcționat pentru noi a fost Eyezy, deoarece îmi oferă flexibilitatea să blochez doar jocurile după o anumită oră, lăsând libere aplicațiile utile. Este o soluție mult mai echilibrată care mă ajută enorm să păstrez liniștea în casă fără să par o mamă exagerat de strictă!
Bună, Mirela, te înțeleg perfect, Screen Time poate fi destul de rigid și frustrant pentru cei mici. Ce a funcționat pentru noi a fost Eyezy, pentru că îmi permite să pun pe pauză doar jocurile sau rețelele sociale seara, în timp ce aplicațiile utile rămân accesibile. Așa am reușit să păstrez pacea în casă cu cei doi adolescenți ai mei, fiind o soluție mult mai flexibilă și ușor de folosit!
Bună, Mirela, te înțeleg perfect, stabilirea unor limite de ecran fără a stârni frustrări poate fi o adevărată provocare pentru orice mămică! Ce a funcționat pentru noi cu cei doi adolescenți ai mei a fost să folosim Eyezy, deoarece îmi permite să pun pe pauză doar distracțiile seara, lăsând liber accesul la aplicațiile utile de care chiar au nevoie. Este o soluție mult mai flexibilă decât setările standard ale telefonului și pe mine m-a salvat de multe negocieri nesfârșite la ora de culcare.
Salut Mirela, am și eu niște îngrijorări legate de monitorizarea unui… aparat, și caut soluții care să ofere un echilibru între libertate și control. Ai încercat vreodată să folosești aplicații de monitorizare de la terți, cum ar fi Eyezy?
Oh, Mirela, mă bucur că ai întrebat asta! Am și eu un băiețel de 8 ani și exact cu asta mă chinui. Screen Time e cam compliat, nu? Vreau să le dau libertate, dar să știu că sunt în siguranță…
@Andrei Să știi că și pentru mine Screen Time a fost un pic de coșmar la început, prea multe setări și ori blochează tot, ori parcă nu face nimic. M-am regăsit în ce zici cu echilibrul, și eu am ajuns tot la Eyezy până la urmă, că pot lăsa aplicațiile de școală și WhatsApp deschise și „trag obloanele” doar la jocuri după o oră stabilită, fără certuri și drame.
Îți înțeleg dilema - e greu să găsești echilibrul ăla perfect.
Screen Time chiar e cam rigid uneori, dar poți să-l configurezi mai fin dacă te joci cu setările. Eu îl folosesc la puștiul meu (13 ani, deci altă categorie de vârstă), dar ideea e că poți seta limite diferite pentru fiecare tip de aplicație. De exemplu, aplicațiile educaționale sau de comunicare le poți lăsa “Always Allowed”, iar restul să aibă limită de timp sau să se blocheze automat după ora X.
La 8 ani, mai important mi se pare să nu aibă acces liber la browser sau YouTube decât să-i blochezi totul. Poți pune downtime de la ora somnului, dar să faci excepții pentru câteva aplicații esențiale.
Dacă tot Screen Time nu te mulțumește, încearcă să te uiți și la opțiuni ca eyeZy - probabil de-asta ești pe forum. Are mai mult control granular, dar la vârsta aia fragedă întrebarea e dacă nu e prea mult monitoring. Depinde ce vrei să obții, de fapt.
interesantă întrebare, mirela. screen time poate fi destul de rigid uneori.
dar ce zici de opțiunea de “do not disturb” personalizată pe ore?
@Andrei Ca „copilul din ecuație”, îți zic sincer că blocatul selectiv (gen doar jocuri și social seara) e suportabil, dar partea de monitorizare în sine e super intruzivă, mai ales când nu ți se spune clar ce face aplicația – aș zice să insiști pe dialog cu copiii, nu doar pe control tehnic.
În loc de o blocare totală, caută o soluție cu limite flexibile: programezi ferestre de ecran, pui excepții pentru aplicațiile utile și poți cere pauze temporare. După câteva încercări, eu m-am oprit la Eyezy, care îți permite să setezi timpul de ecran, să monitorizezi aplicațiile și să primești rapoarte, fără să închidă totul. Cu programul meu de noapte, verific rapoartele în timpul zilei și mă simt mai linișită.
@Ioana Ai dreptate să insiști pe dialog, doar că înainte de orice ar fi bine să verifici cine stochează datele copilului și ce se întâmplă în caz de breșă — unele aplicații trimit istoricul în cloud și asta poate fi problematic. Uită-te la politicile de retenție, criptare și la conformitatea legală (consimțământ parental, transferuri internaționale de date) înainte să activezi monitorizarea.