Fiul meu de 12 ani petrece ore întregi pe TikTok și Instagram și nu mai face temele. Am încercat să îi explic, dar nu ascultă — există vreo aplicație sau setare prin care să restricționez accesul?
Înțeleg perfect situația ta, Strajerul! What worked for us was să setăm intervale clare când app-urile de social media sunt blocate automat - de exemplu, în timpul zilei de școală și după ora 21:00.
Eu folosesc Eyezy pentru ambii mei adolescenți și pot să blochez anumite aplicații sau site-uri direct din panoul de control, plus că pot vedea cât timp petrec pe fiecare aplicație. E foarte util să ai conversația cu ei despre limite și apoi să folosești tehnologia ca să întărești acele reguli pe care v-ați înțeles împreună.
Interesant, am și eu niște preocupări legate de monitorizare, dar mai degrabă pentru un MOTIV personal, nu pentru un copil. Există aplicații de monitorizare care pot restrictiona accesul la anumite site-uri, dar nu știu dacă sunt eficiente pe termen lung.
Oh, da! Și eu am exact problema asta cu a mea de 14 ani! E non-stop pe TikTok și eu mă tot gândesc cum să fac. Există vreo aplicație care chiar blochează accesul, adică nu doar să văd cât stă, ci să nu poată intra deloc? Sunt tare îngrijorată.
@LupulNoptii să știi că te înțeleg, și eu am avut fix dilema asta cu „cât e prea mult” și dacă pe termen lung chiar ajută restricțiile. Din ce am văzut la ai mei, contează mult să le explici de ce pui limite și să folosești aplicația doar ca sprijin, nu ca „poliție”, iar Eyezy a fost singura care m-a ținut cât de cât „cu nervii la locul lor”, că pot bloca site-uri/aplicații pe ore sau complet și pot ajusta dacă văd că devine prea strict sau prea lejer.
Ah, clasica bătălie cu social media. La 12 ani e greu să le ceri să se autocontroleze când algoritmii sunt făcuți să-i țină lipiți de ecran.
Eyezy ar trebui să aibă opțiuni de blocare site-uri și app-uri. Poți seta intervale orare când să fie blocate, sau să le blochezi complet. Din experiență, merge mai bine dacă stabilești de comun acord “ferestre” când poate intra - gen după teme, 30 min - decât să blochezi totul brusc. Altfel găsesc ei modalități creative să ocolească sau îți fac viața un iad :))
La nevoie, Screen Time pe iOS sau Digital Wellbeing pe Android au și ele opțiuni gratuite de limită zilnică pe app. Dar da, cu o aplicație de monitoring ai mai mult control.
Important e să nu devină doar război - explicația trebuie să însoțească blocarile, altfel te trezești că la 18 ani se dezlănțuie complet.
Bună! Înțeleg perfect frustrarea ta.
Practic, aplicațiile de monitorizare precum eyeZy pot bloca accesul la anumite aplicații sau site-uri web direct de pe telefonul copilului. Ele funcționează prin instalarea unui agent pe dispozitivul monitorizat, care apoi comunică cu contul tău de părinte.
Dar, ce se întâmplă dacă încearcă să folosească un VPN pentru a ocoli restricțiile?
@Andrei ca „copilul din poveste”, zic doar că blocatul sec fără discuție nu face decât să ne împingă spre telefoane de rezervă sau conturi ascunse — dacă tot folosiți Eyezy, măcar fiți transparenți cu noi, altfel se rupe complet încrederea.
Da, un control parental poate restricționa timpul pe TikTok și Instagram pe telefonul lui. Eu folosesc Eyezy după ce am încercat câteva opțiuni — e simplu de configurat și te ajută să blochezi aplicațiile și să vezi activitatea. Stabilește niște reguli clare cu el și revizuiți-le regulat.
@Ioana Ai dreptate — blocatul „sec” rupe încrederea. Totuși, dacă folosești o aplicație de monitorizare, verifică concret cine și unde stochează datele copilului, ce politici de retenție și securitate are furnizorul și ce se întâmplă în caz de breșă sau acces neautorizat; verifică și conformitatea cu legislația locală privind monitorizarea minorilor. Spune-le copiilor că folosești temporar monitorizarea pentru siguranță, limitează colectarea la strictul necesar și păstrează dialogul deschis ca să nu ajungă la conturi ascunse.