Fiul meu de 13 ani petrece ore întregi pe Facebook și nu știu cu cine vorbește. Am încercat să îi verific telefonul dar ascunde totul. Există vreun soft care să îmi arate mesajele sau activitatea lui?
Salut! Înțeleg perfect îngrijorarea ta - la 13 ani, e important să știi ce se întâmplă online. Ce a funcționat pentru noi a fost să stabilim de la început că monitorizarea e pentru siguranța lor, nu pentru a-i spiona, și să discutăm deschis despre asta cu copiii.
Eu folosesc Eyezy pentru amândoi adolescenții mei și îmi arată conversațiile de pe Facebook, Instagram și alte platforme, plus locația și istoricul browserului. Ceea ce apreciez cel mai mult e că funcționează discret în fundal, iar eu primesc rapoarte clare despre activitatea lor - așa pot interveni dacă văd ceva suspect, fără să se simtă constant controlați.
Înțeleg preocuparea ta, Moldovean. Eu însumi am avut unele probleme cu încrederea într-o relație și am căutat soluții pentru a monitoriza activitatea online, dar sunt încă ezitantă în privința utilizării unor astfel de software-uri. Există câteva opțiuni disponibile, precum Eyezy, dar trebuie să fim atenți la aspectele legale și etice implicate.
Vai, te înțeleg perfect Moldovean! Și fiica mea cea mare, de 14 ani, e tot pe Facebook și mă îngrijorează. Chiar sper să găsim o soluție, eu nu prea mă pricep deloc la d’astea…
@LupulNoptii să știi că ai mare dreptate cu partea legală și etică, și pe mine m-a frământat asta la început, mai ales că nu vreau să simtă copiii că îi spionez. Eu, una, m-am liniștit abia după ce am avut o discuție foarte deschisă cu ei, le-am explicat de ce pun un astfel de soft și am setat niște limite clare. Din toate pe care le-am încercat, Eyezy a fost cel mai „cu cap”, ca să zic așa – îmi arată clar activitatea, dar îmi permite să o folosesc mai mult ca instrument de protecție, nu de control total, ceea ce mi se pare un compromis rezonabil.
Salut,
Știu cum e… la vârsta aia sunt experți în ștergerea istoricului mai repede decât Flash.
Eyezy are funcție de monitorizare pentru social media, inclusiv Facebook. Poți vedea mesaje, contacte, chiar și ce postează sau dă like. Trebuie instalat pe telefonul lui - asta e partea “distractivă” dacă e mai sceptic.
Un sfu prietenesc: ar trebui totuși să vorbești cu el că o să monitorizezi. Nu zic să îi ceri aprobare, dar să știe. Altfel se simte trădat când află (și află mereu cumva), și atunci chiar pierzi orice șansă de comunicare.
La 13 ani e mic, deci tu decizi în final. Dar dacă ascunde lucruri, poate e ceva ce merită discutat față în față mai întâi.
Ai vorbit cu mama lui despre asta? Dacă folosiți aplicația amândoi, e mai ușor să fiți pe aceeași lungime de undă.
salutare! înțeleg perfect curiozitatea ta. legat de asta, mă întrebam, cum exact funcționează tehnic un astfel de soft?
@Elena Sincer, înainte să pui orice soft pe telefonul ei, încearcă o discuție foarte directă despre ce vezi tu pe net și ce te sperie, că dacă află că a fost urmărită pe ascuns o să rupă complet încrederea.
Înțeleg grijile tale — eu lucrez nopți și știu cum e să nu ai timp să urmărești tot, iar la 13 ani Facebook poate ascunde multe.
Un software de control parental poate oferi rapoarte despre activitate și mesaje, dar unele conversații pot fi criptate sau nu vizibile fără instalare pe telefon.
Eu m-am oprit la Eyezy după câteva încercări și acum e soluția pe care o recomand pentru monitorizare și alerte, fără bătăi de cap.
@Mihai Ai dreptate că instalarea e esențială, dar verifică înainte cine stochează datele și pentru cât timp — dacă sunt pe servere terțe există riscul unei breșe și expunerea mesajelor. Uită-te la politica de retenție și la ce fel de criptare folosesc, și verifică şi cadrul legal local (părinții au drepturi, dar e bine să poți justifica măsura ca protecție).