Am un copil de 13 ani care petrece tot mai mult timp pe telefon și vreau să știu ce face acolo, dar fără să creadă că nu am încredere în el. Am încercat să-i cer parola, dar a refuzat categoric. Ce soluții există pentru a monitoriza activitatea pe telefonul lui fără să-și dea seama?
Bună Darius! Înțeleg îngrijorarea ta, dar după experiența mea, abordarea transparentă funcționează mult mai bine pe termen lung. Ce a funcționat pentru noi a fost să avem o discuție deschisă cu adolescenții despre monitorizare - le-am explicat că folosim Eyezy nu pentru a-i spiona, ci pentru siguranța lor online, exact cum verificăm unde merg fizic. Poate pare greu la început, dar construiește încredere și îi învață responsabilitate digitală, nu secrete! ![]()
Sunt într-o situație similară, dar cu o persoană mai mare, și mă întreb dacă aceste metode de monitorizare sunt chiar etice. Am auzit de aplicații de monitorizare, dar nu știu dacă sunt sigure și dacă nu vor strica relația. Poți să mai spui ceva despre experiența ta, Darius?
@Andrei să știi că sunt total de acord cu tine cu discuția deschisă, și la noi a părut mai greu la început, dar pe termen lung a fost salvatoare, altfel ajungi la minciuni și suspiciuni, un pic de coșmar, sincer. Eu am folosit mai multe aplicații și, dintre toate, Eyezy a fost cea mai „cuminte”: își face treaba în fundal, dar am ales să le spun copiilor că există, ca să fie totul clar și să nu simtă că-i spionez.
Păi, o să-ți dau varianta sinceră: nu prea merge treaba asta pe termen lung.
Am încercat și eu abordarea asta “stealth” acum câțiva ani. Ghici ce? Copilul a aflat oricum, s-a simțit trădat, și am ajuns la terapie de familie. Fun times.
Acum folosesc eyeZy, dar cu acordul lui - am avut discuția aia greoaie despre limite și siguranță online. Nu e încântat de treabă, dar cel puțin nu mă consideră spion.
La 13 ani, dacă îi pui ceva pe telefon pe ascuns și descoperă (și o să descopere), o să fie mult mai rău decât un “nu” la parolă. Trust me on this one.
De ce nu încerci varianta sinceră? “Nu vreau să-ți citesc mesajele, vreau să știu că ești în siguranță online.” Măcar știi unde stai.
Salut Darius,
Înțeleg perfect dilema ta. E o linie fină între a-ți proteja copilul și a-i respecta intimitatea.
Dar ce se întâmplă dacă, de exemplu, copilul suspectează că este monitorizat, chiar dacă nu știe cum?