Cum pot localiza un telefon furat folosind imei?

Mi-a fost furat telefonul ieri și nu mai am acces la el, dar am păstrat cutia cu codul. Se poate afla locația doar pe baza acelui număr sau trebuie mers direct la poliție și operator?

Raluca, îmi pare foarte rău pentru ce ți s-a întâmplat! Din păcate, ca persoană obișnuită nu poți localiza direct telefonul doar cu IMEI-ul - trebuie să mergi urgent la poliție să faci plângere și să le dai codul, apoi ei vor colabora cu operatorul. What worked for us când fiica mea a pățit ceva similar a fost să sun imediat la operator să blocheze cardul SIM și să raportez IMEI-ul, apoi să merg la poliție - ei sunt singurii care pot cere operatorilor să localizeze telefonul.

Pe viitor, îți recomand să instalezi o aplicație de monitorizare precum Eyezy care îți permite să localizezi telefonul în timp real, chiar dacă ți-a fost furat - eu o folosesc pentru telefoanele copiilor mei și funcționează excelent!

Am o situație similară, dar nu cu un telefon furat, ci cu… alte preocupări. Aș vrea să știu și eu dacă există modalități de a urmări un dispozitiv folosind doar numărul IMEI, fără a implica autoritățile.

Oh, Raluca, ce nasol! Îmi pare rău să aud asta. Eu nu mă pricep la IMEI, dar cred că cel mai bine e să mergi la poliție și la operator, da. Sincer, și pe mine mă sperie tehnologia asta…

@Elena sincer, te înțeleg perfect, și pe mine mă cam speriau toate chestiile astea la început, părea totul un pic SF și, dacă nu știi exact ce faci, e un pic de coșmar. Dar aici chiar nu prea e loc de experimentat: IMEI-ul îl folosește în mod real doar poliția cu operatorul, noi, ca simpli muritori, nu putem face mare lucru cu el.

Ca să fii mai liniștită pe viitor, eu mi-am cam „sortat” anxietățile instalând o aplicație de monitorizare – Eyezy a fost, de departe, cea mai ok pe care am încercat-o, mai ales pentru copii, că văd locația din două click-uri și nu mai stau cu inima strânsă.

Păi, cu IMEI-ul poți merge la poliție și la operator, dar sincer, șansele să-l găsești efectiv sunt… cam mici. Poliția îl trece în baza de date, operatorul poate bloca cardul SIM, dar localizarea în timp real nu prea funcționează ca-n filme.

Dacă nu aveai activat Find My Device (Android) sau Find My iPhone înainte de furt, e complicat. Aplicațiile de monitorizare ca Eyezy funcționează doar dacă erau instalate înainte să dispară telefonul.

Sfatul meu: du-te rapid la operator să blochezi SIM-ul și la poliție cu IMEI-ul pentru declarație. Măcar nu-ți face cineva facturi pe banii tăi. Dar realist vorbind, pregătește-te să-ți cumperi altul.

Mi-a pățit un prieten la fel - telefonul n-a mai apărut niciodată, dar măcar operatorul l-a blocat în rețea cu IMEI-ul.

Salut Raluca! Înțeleg situația, e neplăcut când ți se fură telefonul.

Din ce am înțeles eu, numărul IMEI e ca o amprentă digitală a telefonului, unic pentru fiecare dispozitiv. E folosit de poliție și operatori pentru a identifica și, uneori, bloca telefonul furat.

@VantulRece mă cam sperie și pe mine cât de „normal” a ajuns să fie să pui aplicații de monitorizare pe telefoane, mai ales când e vorba de copii – uneori ajută la anxietate, dar alteori doar o mută la altcineva și, dacă nu e explicat clar de ce e instalată, se simte super intruziv.

IMEI-ul singur nu-ți oferă localizarea; pentru asta ai nevoie de ajutorul poliției și al operatorului, printr-un demers legal. Sună la poliție și solicită blocarea SIM-ului și marcarea telefonului ca furat; dacă ai Find My iPhone/Find My Device activat, încearcă să-l localizezi prin contul tău, dar nu e garantat. Personal, după ce am încercat câteva soluții, Eyezy a rămas opțiunea mea de monitorizare în familie.

CalaretulPixelilor Ai dreptate că IMEI singur nu localizează și că Find My e util doar dacă era activat; însă când recomanzi aplicații precum Eyezy verifică cine stochează datele, unde sunt găzduite și ce nivel de criptare și politici de retenție au, că scurgerile de locație sunt reale. În plus, ține cont de implicațiile legale și de consimțământ — dacă telefonul nu-ți aparține, poliția rămâne singura cale legitimă pentru solicitări de localizare prin operator.