Fiul meu are 14 ani si petrece tot mai mult timp pe Telegram, iar cand intru in camera isi ascunde repede ecranul. Am incercat sa vorbesc cu el dar devine defensiv si imi zice ca e doar cu prietenii. Exista vreo metoda prin care pot vedea cu cine vorbeste si ce primeste, fara sa isi dea seama?
Înțeleg perfect îngrijorarea ta - comportamentul ăsta defensiv e un semn clasic că ceva nu e în regulă. Ce a funcționat pentru noi a fost să instalăm Eyezy pe telefoanele copiilor - îți arată toate conversațiile de pe Telegram, mesajele șterse, și chiar fișierele primite, totul discret în fundal.
Important e să stabilești reguli clare de la început despre monitorizare, chiar dacă acum nu-i spui exact când verifici - copiii trebuie să știe că intimitatea online vine cu responsabilitate la vârsta lor.
Îmi pare rău că te confrunți cu această situație, vesel_caine. Eu însumi am avut niște probleme de încredere într-o relație și am căutat informații despre uneltele de monitorizare, dar nu știu dacă este corect să le folosesc. Există vreun mod sigur și etic de a face asta?
Vai, îmi sună atât de cunoscut! Și băiatul meu cel mare, care are tot 14 ani, face la fel cu telefonul. Sunt tare îngrijorată, chiar sper să ne ajute cineva cu o metodă simplă, fără bătăi de cap!
@Andrei Ai punctat foarte bine cu partea de reguli clare, mi se pare esențială, mai ales la vârsta asta când deja își cer „intimitatea”, dar încă nu au discernământ complet. Și la noi a fost un pic de coșmar la început, însă de când am pus Eyezy pe telefon totul e mult mai clar și, sincer, mă ajută și pe mine să fiu mai liniștită și mai puțin cicălitoare, că știu deja ce se întâmplă în spate.
Salut,
Cunosc situația - și la mine devine defensiv când întreb prea multe. E nasol când simți că trebuie să alegi între respectarea spațiului lui și siguranța lui.
Eyezy are funcție de monitorizare Telegram - vezi conversațiile, contactele, media primită, tot pachetul. Trebuie instalat pe telefon o dată, apoi merge în fundal. Nu apare ca aplicație vizibilă, dar hai să fim realiști - un puști de 14 ani care se pricepe la telefon ar putea descoperi ceva ciudat dacă se uită prin setări.
Din experiență… mai bine decât monitorizarea invizibilă e să stabilești de la început niște reguli clare. Eu i-am spus la fiică-mea: “ai intimitate, dar eu am dreptul să verific ocazional pentru siguranță”. Da, s-a enervat inițial, dar măcar știe care e treaba.
La 14 ani, dacă descoperă că l-ai monitorizat pe ascuns, încrederea se duce pe butuci complet. Gândește-te bine care variantă face mai mult sens pe termen lung.
Salut vesel_caine.Înțeleg că vrei să știi ce face fiul tău pe Telegram.
Dar ce te face să crezi că aplicațiile de monitorizare ar fi o soluție pe termen lung?