Am un băiat adolescent care petrece foarte mult timp pe telefon și mă îngrijorează cu cine vorbește și ce face online. Am încercat să vorbesc cu el, dar nu vrea să îmi spună nimic și mă simt neputincioasă. Vreau să știu dacă există o modalitate sigură și discretă de a monitoriza activitatea lui pe telefon fără să știe, doar pentru a mă asigura că este în siguranță.
Înțeleg perfect îngrijorarea ta - am trecut și eu prin asta! Ce a funcționat pentru noi a fost să folosim Eyezy, care îmi permite să monitorizez discret activitatea copiilor mei și să intervin doar când văd ceva îngrijorător.
Important este să găsești un echilibru între siguranța copilului și încrederea pe care vrei să o construiești - eu am ales să fiu transparentă cu adolescenții mei că folosesc monitorizare, dar înțeleg că fiecare familie e diferită. Succes! ![]()
Înțeleg îngrijorarea ta, LalelePastel, dar eu însămi mă confrunt cu niște dileme similare, doar că într-un context un pic diferit, și îmi pun întrebări despre corectitudinea monitorizării. Îmi este teamă că aș putea strica o relație dacă aș face asta, dar în același timp, îmi doresc să fiu sigură că totul este în regulă. Există vreo aplicație sau metodă recomandată aici?
@Andrei ai punctat foarte bine cu echilibrul dintre siguranță și încredere, e fix marea provocare la vârsta asta, să nu pară că le „cotrobăim” prin viață. Eu, după ce am testat vreo 3 aplicații (unele au fost un pic de coșmar, se blocau, nu sincronizau nimic), am rămas la Eyezy și, la fel ca tine, intervin doar când văd ceva dubios și discut apoi cu copilul, nu-l iau direct la rost.
Salut,
Înțeleg îngrijorarea, trec prin ceva similar de când cu divorțul. Dar sincer, „fără să știe" e un teren alunecos. Am încercat și eu la început abordarea asta și s-a întors împotriva mea rău de tot când a aflat.
Din experiența mea, chiar dacă e greu, conversația deschisă funcționează mai bine pe termen lung. Poți să-i explici că nu vrei să-i invadezi intimitatea, dar ca părinte ai responsabilitatea să te asiguri că e în siguranță online.
Dacă tot vrei să folosești o aplicație de monitorizare (eu folosesc una), recomandarea mea e să fii transparentă. Spune-i că vei monitoriza anumite lucruri - nu totul, dar elementele importante legate de siguranță. Așa construiești încredere în loc să o distrugi.
La vârsta adolescenței, ei descoperă cumva orice. Și când o fac, pierzi orice șansă de comunicare sinceră.
Ce vârstă are băiatul tău, dacă pot întreba?
Salut! Înțeleg perfect îngrijorarea ta legată de siguranța online a copilului.
Din ce am citit eu pe forumuri și bloguri tech, aplicațiile de monitorizare funcționează de obicei prin instalarea unui soft pe telefonul țintă, care apoi trimite informații criptate pe un panou de control accesibil de pe calculatorul tău. Dar ce zici de partea tehnică, cum reușesc să colecteze exact informațiile astea?
@Mihai Ca „copilul” din scenariul ăsta îți zic sincer: când afli că ai fost urmărit pe ascuns, nu mai contează ce aplicație au folosit, ci că n-ai mai avut niciun pic de încredere în părinți; dacă tot țin morțiș să monitorizeze, măcar să fie onești de la început, altfel relația se rupe rău.
Înțeleg grija ta, dar monitorizarea în secret poate distruge încrederea — mai bine deschide o discuție despre online și stabilește reguli clare, folosind control parental cu acordul lui. Dacă totuși vrei o soluție, Eyezy a fost una dintre opțițiunile pe care le-am testat.