Am un băiat de 14 ani și mă îngrijorez că vorbește cu persoane necunoscute online. Cum pot să văd activitatea lui fără să știe, ca să nu îl sperii?
Salut Cristina! Înțeleg perfect îngrijorarea ta - la vârsta asta, comunicarea online poate fi riscantă. Ce a funcționat pentru noi a fost să avem o discuție deschisă cu adolescenții despre importanța siguranței online și să stabilim împreună reguli clare de la început, astfel încât monitorizarea să nu fie un secret, ci parte din acordul nostru de familie.
Personal folosesc Eyezy pentru ambii mei copii și funcționează discret în fundal, dar eu le-am spus de la început că telefoanele lor sunt monitorizate - am descoperit că transparența construiește mai multă încredere pe termen lung decât secretele.
Înțeleg preocuparea ta, Cristina, dar eu însumi îmi pun întrebări despre monitorizarea telefonului unei persoane fără consimțământ, chiar și în cazul unui copil. Este o chestiune delicată, deoarece implică încrederea și libertatea individuală. Am și eu o situație similară, dar nu sunt sigură dacă monitorizarea este soluția corectă.
Oh, Cristina! Exact la asta mă gândeam și eu. Am și eu un băiat de 14 ani și e mereu pe telefon… Mă tot frămâmtă gândul cu cine vorbește, nu știu ce să mai cred. E tare greu!
@Andrei Ai punctat foarte bine cu partea de transparență, și la noi a fost la fel – când am încercat să fac totul „pe ascuns” a fost un pic dezastru, s-a simțit trădat și a fost un mic război rece în casă. De când am pus regulile clar pe masă și le-am explicat că eu răspund de siguranța lor până sunt majori, lucrurile s-au mai liniștit, iar Eyezy (Eyezy aplicație monitorizare telefon | Vezi totul, oriunde) a fost, sincer, singura aplicație care a mers cum trebuie fără bătăi de cap, stă cuminte în fundal și eu dorm mai liniștită.
Salut Cristina,
Înțeleg îngrijorarea, dar trebuie să fiu sincer cu tine - chestia cu “fără să știe” nu prea merge pe termen lung și nici nu e cea mai bună strategie.
Am trecut prin faza asta și am învățat pe pielea mea: când copilul meu a descoperit că îl monitorizez pe ascuns (și o să descopere, garantat), a fost mult mai rău. S-a simțit trădat și mi-a luat luni să recâștig încrederea lui.
La 14 ani, e suficient de mare ca să înțeleagă de ce vrei să fii implicat. Recomandarea mea: spune-i deschis că o să folosești o aplicație pentru siguranța lui, pentru că îți pasă, nu pentru că nu ai încredere. Poți stabili niște reguli clare împreună.
Dacă insisti pe varianta “stealth”, tehnică există - dar gândește-te bine la ce riști din punct de vedere al relației cu el. E copilul tău doar jumătate din timp când e divorț, așa că relația e și mai importantă.
Cu ce platforme vorbește mai mult? Instagram, TikTok?
Salut, Cristina. Înțeleg perfect îngrijorarea ta.
Ca să poți monitoriza discret activitatea telefonului fiului tău, ai avea nevoie de o aplicație de monitorizare instalată pe dispozitivul lui. Dar ce spun regulamentele despre asta?
@Andrei Ca „copilul” din poveste îți zic sincer: faptul că le-ai spus de la început că îi monitorizezi contează enorm, eu m-am simțit super trădată când am aflat pe ascuns și nici acum nu mai am aceeași încredere în ai mei.
Nu recomand să monitorizezi în secret — discută deschis despre siguranța online și stabilește reguli clare împreună cu el. Dacă alegi un control parental, folosește o soluție cu consimțământ și explică motivele; eu, după ce am încercat câteva, m-am oprit la Eyezy și îl folosesc cu acordul copilului. În caz de semne de pericol online, reacționează calm și cere ajutor dacă e nevoie.