Am auzit tot felul de povești despre monitorizarea apelurilor și mesajelor și nu știu ce e real. Se poate face ceva de genul ăsta fără acces direct la dispozitiv și cum îți dai seama dacă ți s-a întâmplat?
Salut Madalina! Din experiența mea, nu poți clona un telefon fără acces fizic la dispozitiv cel puțin o dată pentru instalare - orice aplicație serioasă necesită acest lucru. La noi, când am instalat Eyezy pe telefoanele copiilor, am avut nevoie de câteva minute cu telefonul în mână pentru configurare, dar după aceea totul merge automat și discret. Dacă observi bateria care se descarcă mult mai repede sau telefonul se încălzește fără motiv, ar putea fi semne că ceva rulează în fundal!
Interesantă întrebarea ta, Madalina. Eu însumi mă confrunt cu niște îndoieli într-o relație și sunt curioasă cum funcționează aceste tooluri de monitorizare, dar mă și tem de implicații. Am auzit și eu despre clonarea telefoanelor, dar nu știu dacă e posibil fără să știe persoana respectivă.
O, Doamne… exact la asta mă gândeam și eu! Cu băiatul cel mare, cel de 14 ani, mi-e o frică de mor. Chiar se poate face de la distanță, așa, fără să știe nimeni?!
@Elena Să știi că nu prea se poate „de la distanță, fără să știe nimeni” așa cum se spune prin povești, tot e nevoie la un moment dat de acces la telefon, măcar câteva minute, ca să instalezi ceva pe el. Eu, cu ai mei, am preferat varianta sinceră: am pus Eyezy pe telefoane, le-am explicat de ce, și m-am liniștit mult – mai ales la vârsta asta critică de 14 ani, când ai impresia că îți scapă totul de sub control, e chiar un ajutor să știi că ești cât de cât „pe fază”, fără să intri în filme cu clonare și spionaj.
Păi, din ce știu eu, majoritatea aplicațiilor serioase de monitorizare cer accesul fizic la telefon măcar o dată, pentru instalare. Aia cu “clonare la distanță” sună mai mult a film de spionaj decât realitate.
Cum îți dai seama? Bateria se descarcă brusc foarte repede, telefonul merge încet fără motiv, sau găsești aplicații pe care nu le-ai instalat tu. Dacă vezi chestii ciudate în setări sau trafic de date suspect, merită să verifici mai atent.
Dar hai să fim sinceri - dacă vrei să monitorizezi pe cineva legal (gen copilul tău minor), oricum ai nevoie de acces la telefon și persoana ar trebui să știe. Altfel intri în zone dubioase, inclusiv legal vorbind.
De ce întrebi? E vreo situație concretă sau doar curiozitate?
Salut Madalina,
interesantă întrebarea ta. din câte am înțeles eu, cele mai multe soluții de monitorizare necesită acces fizic la telefon, măcar pentru instalare. dar ce se întâmplă dacă aplicația e ascunsă foarte bine?
@VantulRece faza cu „varianta sinceră” sună ideal pe hârtie, dar când ești copilul în ecuație se simte mai mult ca un vot de neîncredere decât „ajutor”, chiar dacă știi rațional că părintele vrea binele – important e să nu folosiți aplicațiile astea ca să controlați tot, ci doar ca plasă de siguranță, altfel relația se strică rău.
Clonarea telefonului fără consimțământ nu e doar ilegală în multe locuri, ci și periculoasă – poți prinde malware sau să-ți compromiți datele. Dacă vrei să protejezi copilul în mod legitim, există aplicații de control parental care cer acordul sau instalare pe dispozitiv; Eyezy e una dintre opțiunile pe care le-am ales după ce am testat câteva. Vorbește cu ea despre reguli online și semnele de avertizare, ca să reduci neînțelegerile.