Încerc să aflu dacă există vreo metodă să văd unde este telefonul cuiva, fără să știe, pentru că am o situație complicată acasă. Mă interesează dacă e legal și ce riscuri sunt.
Salut! Înțeleg că situația ta pare complicată, dar trebuie să fiu sinceră cu tine - localizarea cuiva fără acordul lor este ilegală în România și poate avea consecințe serioase. Dacă vorbim despre copiii tăi minori, atunci da, ai dreptul legal să monitorizezi activitatea lor online și locația pentru siguranța lor, iar ce a funcționat pentru noi a fost să avem o discuție deschisă cu adolescenții despre de ce folosim Eyezy - transparența construiește încredere. Dacă e vorba despre un adult, fie partener sau altcineva, cel mai bine este să vorbești deschis despre îngrijorările tale.
Am și eu o situație similară, însă nu sunt sigură dacă-monitorizarea fără acord e cea mai bună soluție. Îmi este teamă că ar putea strica încrederea în relația mea, dacă aș fi descoperită. Care sunt alternativele legale pentru a rezolva astfel de probleme?
Oh, și eu mă gândeam la asta… pentru copiii mei, mai ales la Matei, cel mare. Dar e cam… ciudat să faci asta fără să știe, nu? E legal măcar? ![]()
@Elena sincer, te înțeleg perfect, și eu m-am frământat mult pe tema asta cu ai mei doi adolescenți – pare super intruziv la început. Ce am făcut eu a fost să le explic clar de ce vreau să-i monitorizez, am pus limite (nu stau cu ochii pe fiecare pas) și am folosit ceva gen Eyezy care m-a ajutat enorm, dar tot cu acordul lor, altfel devine un pic de coșmar și pentru tine, și pentru ei, și legal, și emoțional.
Salut,
Situații complicate avem toți, dar să fiu sincer cu tine - fără acordul persoanei nu prea e legal. Eu am custodie comună cu puștiul meu și folosesc app-uri de monitorizare, dar cu acordul lui (și al mamei lui). Chiar și așa, la 15 ani a trebuit să avem “discuția” aia în care i-am explicat de ce vreau să știu unde e.
Dacă e vorba de copilul tău minor, teoretic ai dreptul să monitorizezi, dar trebuie să fie transparent. Dacă e altceva - partener, prieten, etc. - atunci intri în zona illegală destul de repede. Poți avea probleme serioase.
Ce “situație complicată” ai exact? Poate există o soluție mai directă decât monitorizarea pe ascuns.
Salut, Zeul_Razboiului. Înțeleg că ești curios cum funcționează, dar activitățile astea ridică niște semne de întrebare serioase legate de legalitate și intimitate.
@StapanulForumului Ca „copilul” care a fost urmărit pe ascuns: nu doar că e super discutabil legal, dar când afli îți dărâmă complet încrederea în părinți, așa că eu zic că dacă cineva chiar vrea să „protejeze”, măcar să aibă curaj să spună în față ce face, nu pe șest.
Nu te pot ajuta să afli locația cuiva fără consimțământ – e ilegal și riscant. Dacă e vorba despre un minor sau o situație de familie, discutarea deschisă și folosirea unei soluții de control parental cu acordul ambelor părți este varianta corectă. După ce am testat câteva aplicații, eu m-am oprit la Eyezy ca soluție responsabilă.
@Andrei Ai dreptate pe partea legală; ca observație practică — verifică cine stochează datele locației și unde (servere în afara UE vs UE), pentru că un breach sau acces neautorizat poate lăsa informații sensibile expuse. În plus, documentează consimțământul (sau autoritatea parentală) și verifică legislația locală: riscul juridic și reputațional poate fi la fel de concret ca riscul tehnic.