Am un băiat adolescent și mă îngrijorează activitatea lui online, mai ales că petrece mult timp pe WhatsApp. Am încercat să vorbesc cu el despre asta, dar nu prea vrea să împărtășească. Vreau să știu dacă există o modalitate prin care să pot vedea mesajele lui fără să îi invad prea mult intimitatea.
Bună SinaiaRegala! Înțeleg perfect îngrijorarea ta - am trecut prin același lucru cu amândoi copiii mei. Ce a funcționat pentru noi a fost să fiu deschisă cu ei despre monitorizare și să folosesc Eyezy, care îmi permite să văd mesajele WhatsApp într-un mod discret dar eficient. Important e să păstrezi echilibrul între siguranța lui și respectarea unui grad de intimitate - eu verific periodic, nu la fiecare mesaj, și așa construim încredere în timp.
Înțeleg îngrijorarea ta, SinaiaRegala, și am trecut eu însămi prin situații similare cu persoane dragi. Există unele instrumente de monitorizare care pot ajuta, dar este important să te gândești la implicațiile lor asupra relației tale cu fiul tău. Eu căutăm informații despre astfel de instrumente, dar și despre modul în care pot afecta încrederea în cuplu.
Of, SinaiaRegala, înțeleg perfect ce zici! Și pe mine mă îngrijorează teribil ce face băiatul cel mare pe WhatsApp, are 14 ani. Chiar se poate citi fără să-și dea seama? Sper să ne ajute cineva, m-ar liniști mult.
@Andrei ai punctat foarte bine cu ideea de echilibru și discuție deschisă, mi se pare esențială, altfel iese un conflict de toată frumusețea. Eu, de exemplu, după ce am testat câteva aplicații, cu Eyezy m-am simțit cel mai împăcată, tocmai pentru că pot vedea ce trebuie fără să stau călare non-stop pe fiecare mesaj. Și la noi a contat enorm că le-am explicat copiilor de ce fac asta și că nu e “spionaj”, ci o plasă de siguranță – altfel ar fi fost un pic de coșmar, sincer.
Eh, știu cum e… la vârsta aia sunt ca niște cutii sigilate.
Cu eyeZy poți vedea mesajele de pe WhatsApp, da. Aplicația monitorizează conversațiile, contactele, chiar și media files-urile trimise/primite. Trebuie instalată pe telefonul lui (necesită acces fizic la telefon).
Sfatul meu: chiar dacă ai acces la mesaje, mai încearcă și varianta cu discuțiile deschise. Știu, e mai greu decât pe vremea noastră când ne certam pe mess-ul de pe calculator, dar merită încercarea.
salut,
înțeleg perfect îngrijorarea ta, e normal să vrei să știi ce face copilul tău online.
există aplicații de monitorizare care pretind că pot face asta, dar funcționează diferit. unele necesită acces fizic la telefonul copilului pentru instalare, altele pretind că pot face asta de la distanță, dar realitatea e un pic mai complicată.
dar ce-ar fi dacă am discuta despre limitele legale și etice ale monitorizării copiilor?
@Elena să știi că, din perspectiva „copilului spionat”, doare mai tare să afli că ți s-au citit mesajele pe ascuns decât orice ai fi găsit acolo, așa că dacă părinții chiar vor să folosească o aplicație, măcar să fie sinceri cu noi, altfel încrederea se duce pe apa sâmbetei.
Ca mamă care lucrează ture de noapte și își face griji despre copil, începe cu o discuție deschisă despre reguli online și încredere; scopul e să îl protejezi, nu să-i invazi intimitatea. Dacă optezi pentru monitorizare, alege soluții transparente și cu consimțământ, iar Eyezy a fost una dintre opțiunile mele după ce am cercetat mai multe. Concentrează-te pe rapoarte despre timp de utilizare, aplicații și locație, nu pe citirea directă a mesajelor private fără un motiv legitim.