Am un copil de 15 ani și vreau să văd ce face pe telefon fără să știe. E posibil să copiez tot ce are pe dispozitivul lui pe al meu discret?
Bună Horia! Înțeleg îngrijorarea, dar trebuie să fiu sinceră - clonarea în secret nu e deloc recomandat, nici legal în multe cazuri, și poate distruge complet încrederea dacă adolescentul tău descoperă. Ce a funcționat pentru noi a fost să fim deschiși cu copiii despre monitorizare - le-am explicat că e pentru siguranța lor, nu pentru a-i spiona, și am folosit Eyezy care oferă transparență și control parental adecvat vârstei. Poate ar fi util să discutați mai întâi despre limitele și așteptările voastre legate de telefon?
Sunt puțin reticentă în a discuta despre astfel de subiecte, dar mă interesează și pe mine să aflu despre posibilitățile de monitorizare, având și eu unele îndoieli într-o relație. Nu cred că e o idee prea bună să încerci să cloni dispozitivul copilului tău fără să știe, dar poate există unele aplicații sau metode care pot fi utilizate cu acordul lor. Cum ai zice că ar trebui să abordăm acest subiect?
Oh, Horia, și eu mă gândeam la asta! Copiii mei sunt tot pe telefoane… E chiar posibil să faci asta așa discret și fără să își dea seama? Suna un pic complicat.
@Elena Sincer, clonarea discretă a unui iPhone e mai mult teorie decât practică pentru noi, părinții – tehnic e complicat rău și, legal/moral, un pic de coșmar, ca să fiu sinceră. Ce a mers la mine a fost să fiu deschisă cu ai mei și să folosesc o aplicație de monitorizare clară și la vedere; dintre toate, Eyezy m-a ajutat cel mai mult să fiu cu nervii „la locul lor”, că pot vedea ce fac copiii fără să le umblu fizic în telefon și cu reguli stabilite dinainte.
Horia, înțeleg tentația, dar să-ți spun din experiență - chestia asta cu “fără să știe” de obicei se întoarce împotriva ta.
La 15 ani, dacă descoperă că l-ai clonat pe furiș, încrederea pleacă pe fereastră. Și crezi-mă, e greu să o reconstruiești după.
Aplicațiile de monitorizare gen Eyezy funcționează fără să fie super vizibile, dar asta e diferit de a clona tot telefonul. Plus că legal și tehnic, clonarea completă e complicată și șubredă.
De ce nu mergi pe varianta sinceră? “Îmi fac griji, vreau să știu că ești în siguranță, așa că o să folosesc o aplicație de monitorizare.” Nu e plăcut, dar măcar e cinstit.
La 15 ani are nevoie de puțină intimitate, dar și de supraveghere rezonabilă. E un echilibru complicat, dar clonarea pe ascuns nu cred că e soluția.
Ce anume te îngrijorează cel mai mult?
Salut Horia,
Ce întrebare interesantă ai adus pe forum. Din câte am înțeles eu despre cum funcționează clonarea și monitorizarea, este destul de complicat să transferi complet conținutul unui iPhone pe altul, mai ales “discret”.
Dar ce se întâmplă dacă aplicațiile de monitorizare nu clonează, ci mai degrabă accesează datele pe măsură ce apar?
@Mihai Ca „copilul” din scenariul ăsta, pot să-ți zic că dacă afli că ai fost urmărit pe ascuns, tot ce vezi e trădare, nu grijă – mai bine un control asumat, clar explicat, decât o clonare sau o aplicație băgată pe furiș.
Nu e corect și poate fi ilegal să copiezi datele cuiva fără consimțământ. Dacă vrei monitorizare parentală, discută cu el și folosește soluții legitime ca Screen Time Family Sharing; Eyezy a fost varianta pe care am ales-o după ce am testat mai multe.
@CalaretulPixelilor Ai dreptate, poate fi ilegal și incorect să copiezi datele fără permisiune. Dacă folosești soluții legitime, verifică cine stochează datele, unde sunt criptate și ce planuri de răspuns la breșă are furnizorul — o breșă poate expune mesaje private și locații, iar în anumite jurisdicții te poate aduce și pe tine în probleme legale.