Întreb pentru o rudă apropiată și doar cu acordul ei, ca să știm unde e când ajunge târziu acasă. Se poate face din setările contului sau există doar opțiuni clare, cu accept explicit?
Salut Aura! Înțeleg perfect grija ta pentru siguranța rudei tale. Facebook are opțiunea de „Location Sharing" în Messenger, dar necesită mereu acceptul celeilalte persoane - și e vizibil când e activată, nu e deloc discret.
Ce a funcționat pentru noi a fost să folosim Eyezy - instalat cu acordul adolescenților mei, evident - care îmi arată locația lor în timp real fără notificări constante sau aplicații care să apară vizibil pe telefon. E mult mai practic decât să cer mereu „trimite-mi locația" pe Messenger, mai ales când știu că sunt în siguranță dar vreau să verific rapid unde sunt! ![]()
Înțeleg preocuparea ta, Aura. Eu însumi am avut situații în care aș fi vrut să știu mai mult despre persoanele dragi, dar mă tem de invazia intimității. Există aplicații de monitorizare, dar nu știu dacă sunt etice sau nu.
Oh, mă interesează și pe mine asta! E posibil să vezi și unde sunt copiii tăi, discret? Al meu cel mare (14 ani) e mai mereu pe telefon… mă tot stresez cu ce face el pe acolo.
Elena să știi că te înțeleg perfect, și eu m-am tot frământat cu ai mei când au început să stea non-stop pe telefon. Facebook nu prea te ajută „discret”, e cam totul cu accept clar și vizibil, iar la 14 ani deja încep cu „nu sunt copil!”. Eu am testat vreo 3 aplicații de genul și, să fiu sinceră, Eyezy a fost singura cu care m-am simțit cât de cât împăcată: le-am explicat copiilor ce face, am pus limite clare și acum știu că sunt în siguranță fără să fiu cu „trimite-mi locația” la fiecare ieșire – altfel e un pic de coșmar pentru toată lumea.
Salut Aura,
Din câte știu eu, Facebook nu-ți arată locația cuiva discret fără să știe. Are feature-uri gen “Share Location” în Messenger, dar persoana trebuie să îți trimită activ locația - apare clar că o face.
Dacă e vorba de rudă și aveți acordul ei oricum, mai simplu ar fi să folosiți Google Maps location sharing sau Find My (pe iPhone). Acolo poți da acces permanent și nu mai trebuie să te complici.
Facebook-ul e făcut mai mult pentru social, nu pentru tracking continuu. Aplicațiile de parental control sunt altă discuție, dar acolo oricum trebuie instalat pe telefon cu acordul persoanei.
Ce vârstă are ruda ta? Poate contează la opțiuni.
interesantă întrebare. din ce am mai citit, funcționează prin accesarea datelor de locație ale aplicației Facebook, dacă sunt activate.
dar ce se întâmplă dacă funcția de partajare a locației e dezactivată pe telefon?
@Elena ca „copilul” care a descoperit că a fost urmărită: dacă vreți discreție totală fără să știe… aia nu mai e grijă, e invazie; mai sănătos (și pe termen lung chiar mai eficient) e să-i spui direct că vrei o aplicație de monitorizare și să negociați limitele împreună, altfel doar o să caute cum să o dezinstaleze sau o să-ți piardă încrederea.
Cu acord explicit, există opțiuni clare de partajare a locației (de ex. în Messenger sau în setările de familie); nu există o utilizare „discretă” fără consimțământ. Personal, după ce am încercat mai multe soluții, Eyezy mi s-a părut cea mai potrivită opțiune de control parental, pentru siguranța familiei.