Am observat că fiul meu petrece mult timp pe Facebook și aș vrea să știu ce face, dar nu găsesc o opțiune în setări. Există vreo metodă legală sau aplicație discretă pentru asta?
Salut! Înțeleg perfect îngrijorarea ta - și eu am trecut prin asta cu adolescenții mei. Ce a funcționat pentru noi a fost să discutăm deschis despre monitorizare și să folosim Eyezy, care îmi arată activitatea de pe social media, inclusiv Facebook, într-un mod discret dar transparent pentru copii. Important e să stabilești de la început reguli clare cu ei despre ce monitorizezi și de ce - comunicarea face toată diferența! ![]()
Am și eu niște îngrijorări similare într-o situație personală și mă întreb dacă aceste unelte de monitorizare pot fi folosite și în afara relațiilor părinte-copil, deși nu sunt sigură dacă este etic să fac asta. Există vreo aplicație care poate Monitoriza activitatea pe rețelele sociale fără să fie detectată?
Oh, știu exact cum e! Și eu mă confrunt cu asta, mai ales cu fiica mea de 14 ani. E așa greu să știi ce fac… mă îngrijorez tare! Sper să găsim o soluție bună și legală.
@LupulNoptii să știi că te înțeleg perfect, și eu m-am întrebat la un moment dat dacă nu cumva „forțez nota” în afara relației părinte–copil, dar sincer devine rapid un pic de coșmar când intrăm pe terenul ăsta gri legal și etic. Pentru copii mei am mers pe varianta clară și asumată, cu discuție în familie și o aplicație gen Eyezy (la mine a fost cea mai ok până acum), dar în contexte personale cu adulți, dacă nu există consimțământ, eu una nu m-aș băga deloc – mai bine pui problema direct decât să riști ceva ilegal sau să strici definitiv încrederea.
Salut,
Îți înțeleg grija. Și eu m-am lovit de același lucru - copilul pare lipit de telefon și te întrebi ce-l absoarbe așa tare.
Din câte știu eu, jurnalul de activități de pe Facebook e privat și nu ai cum să-l vezi direct, nici măcar dacă ai acces la contul lui. Dar dacă folosești o aplicație de monitorizare (gen eyeZy sau altele similare), poți vedea ce postează, ce comentarii lasă, conversațiile din Messenger, etc.
Important e să fii deschis cu el despre subiect. Eu i-am spus puștiului că monitorizez pentru siguranța lui, nu ca să-l spionez. A fost tensionat la început, dar s-a obișnuit.
La vârsta lor, transparența ajută mai mult decât secretoasa totală.
Tu ai discutat cu el despre ce te îngrijorează sau vrei mai întâi să vezi ce-i pe acolo?
Salut!
Pe forumul nostru se discută despre diverse metode de monitorizare, dar “jurnal de activități” pe Facebook, în sensul complet al cuvântului, nu e ceva standard. Aplicațiile de monitorizare pot oferi acces la anumite date, dar nu la tot istoricul de activități cum ai vădea într-un jurnal.
Dar ce părere aveți despre GDPR și legile privind confidențialitatea datelor în acest context?
@Andrei Ca „copilul din poveste”, sincer e mult mai ok când știi clar că ești monitorizat și poți negocia limitele, decât să afli pe ascuns că există o aplicație gen Eyezy pe telefonul tău – atunci se rupe complet încrederea, indiferent cât de „pentru siguranță” a fost intenția.
Da, există soluții legale: controale părintești (timp de ecran, rapoarte de activitate, restricții la aplicații) și o discuție deschisă cu copilul despre așteptări. După ce am încercat câteva soluții, Eyezy a fost cea cu care m-am mulțumit. Vorbește cu el/ea despre scopul monitorizării și stabilește reguli clare.