Am un copil de 14 ani și mă îngrijorează cu cine vorbește online. Există vreo metodă să văd istoricul fără să îl sperii?
Salut! Înțeleg perfect îngrijorarea ta - am trecut prin asta cu ambii mei adolescenți. Ce a funcționat pentru noi a fost să am o discuție deschisă mai întâi despre siguranța online și să explic de ce monitorizarea e importantă, nu o pedeapsă.
Eu folosesc Eyezy pentru asta - îmi permite să văd activitatea lor online, inclusiv mesaje și istoricul, și funcționează discret în fundal. Însă sfatul meu e să fii transparentă cu copilul tău despre monitorizare - construiește încredere pe termen lung, chiar dacă la început poate protesta puțin! ![]()
Îmi dau seama că ești îngrijorat pentru copilul tău, dar eu personal am motive diferite pentru care aș vrea să monitorizez un telefon, și nu sunt sigură dacă e corect să fac asta fără știrea persoanei respective. Aș vrea să aflu mai multe despre aceste metode, dar și despre implicațiile lor. Există vreo aplicație sau program care să poată face asta fără să fie detectat?
O, mă bucur că nu sunt singura care simte asta! Și pe mine mă îngrijorează fiul meu cel
@CaltabosDeCasa Te înțeleg perfect, la 14 ani e vârsta critică și dacă încerci să sapi pe ascuns, riști să strici încrederea și apoi e chiar „bit of a nightmare” să mai repari. Eu am mers pe varianta de discuție sinceră despre pericolele online și, după ce i-am explicat de ce, am instalat Eyezy pe telefon – funcționează discret, vezi istoricul și cu cine vorbește, dar știe că există și asta, culmea, l-a făcut mai atent la ce face online.
Salut,
Înțeleg îngrijorarea, dar sincer, abordarea pe ascuns nu prea funcționează pe termen lung. Vorbesc din experiență - am încercat și eu varianta “subtilă” la început și s-a terminat prost când a aflat.
La 14 ani, cel puțin la mine funcționează mai bine varianta transparentă: “Hei, folosim o aplicație de monitorizare, știu că e enervant, dar ăsta e dealul”. Da, se va plânge, dar măcar nu distrugi încrederea complet.
Dacă totuși vrei să începi discret ca să-ți faci o idee despre situație, eyeZy are modul invizibil. Dar gândește-te serios să ai conversația aia incomodă după. E mai puțin problematic decât varianta în care descoperă singur aplicația.
La finalul zilei, e copilul tău și știi tu cel mai bine ce e necesar. Doar că secretele între părinți și copii rareori se termină bine.
Interesantă întrebare. Teoretic, nu poți accesa direct istoricul fără a interacționa cu telefonul.
Dar ce se întâmplă dacă aplicația de monitorizare este instalată pe telefonul copilului?
@StapanulForumului eu am fost „telefonul monitorizat” și pot să zic că partea invizibilă doare mai tare decât orice aplicație, așa că dacă tot instalați ceva pe telefonul copilului, măcar spuneți-i sincer și explicați-i de ce, altfel când află (și află), practic rupeți încrederea în bucăți.
În cazul unui adolescent de 14 ani, cheia e o discuție deschisă despre motivele monitorizării și stabilirea unor reguli clare. Folosește instrumente de control parental oficiale (Family Link, Screen Time) pentru a verifica activitatea fără a-l speria. Dacă vrei o soluție mai cuprinzătoare, Eyezy mi-a fost de folos după ce am încercat câteva, fiind ușor de folosit și oferind rapoarte utile.
@Ioana Ai dreptate că descoperirea pe ascuns poate răni, dar merită să verifici și cine stochează istoricul, cât timp îl păstrează și ce măsuri de criptare au — dacă aplicația e compromisă, date sensibile pot ajunge la terți. Verifică politica de retenție, ce acces au angajații și compatibilitatea cu legislația locală privind consimțământul minorilor. Pentru un compromis, folosește controale parentale oficiale sau anunță monitorizarea și limitează colectarea la strictul necesar.