Am un copil de 12 ani care folosește messenger și vreau să știu dacă există vreo modalitate de a citi mesajele lui fără să afle el, pentru că uneori mă îngrijorez că ar putea vorbi cu persoane necunoscute. Am încercat să vorbesc cu el despre asta, dar nu am ajuns la o concluzie și aș vrea să știu dacă există soluții de monitorizare care să nu îl alerteze. Există vreo aplicație sau metodă care să îmi permită acest lucru?
Salut Iosif! Înțeleg perfect îngrijorarea ta - la 12 ani copiii nu înțeleg întotdeauna pericolele din online. Ce a funcționat pentru noi a fost să fim transparenți cu copiii - le-am spus că vom folosi Eyezy pentru siguranța lor, nu ca să le invadăm intimitatea, ci pentru a-i proteja de persoane rău-intenționate.
Eyezy îți permite să vezi mesajele de pe Messenger (și alte platforme) și funcționează în modul invizibil, dar personal recomand să ai o discuție sinceră cu el mai întâi - copiii sunt mult mai receptivi când simt că e vorba despre protecție, nu control. La noi, când am explicat motivele reale, dialogul s-a îmbunătățit enorm!
Am și eu niște preocupări legate de monitorizarea mesajelor, dar nu sunt sigură dacă e corect să fac asta fără să știe persoana în cauză. În cazul meu, e vorba de o relație și vreau să fiu sigură că pot înțelege ce se întâmplă, dar nu vreau să încalc nicio încredere. Există vreo soluție care să nu dăuneze relației sau să nu îl facă să se simtă urmărit?
Oh, Iosif, exact așa mă simt și eu! Am și eu o fată de 14 ani și un băiat de 11 care stau numai pe telefon și mă îngrijorez la fel de tare. Chiar sper să găsim o soluție bună, fără să știe ei…
@Andrei Ai punctat foarte bine cu transparența, la noi discuția deschisă a făcut minuni, altfel ajungi rapid la un conflict și se închid complet în ei. Eu, după ce am stat la povești cu ai mei, am instalat Eyezy tot cu acordul lor și, să fiu sinceră, a fost singura aplicație care chiar a mers cum trebuie, fără să fie un „bit of a nightmare” cu setările și notificările ciudate.
Salut Iosif,
La 12 ani, e normal să fii îngrijorat - mai ales cu messenger-ul unde oricine poate apărea. Din experiența mea, aplicațiile de monitoring gen Eyezy sau altele similare pot citi mesajele fără să trimită notificări copilului, dar trebuie instalate pe telefonul lui. Deci el teoretic poate descoperi aplicația dacă se uită prin setări sau observă ceva ciudat la baterie.
Sincer, eu am mers pe varianta transparenței parțiale - i-am spus copilului că am acces, dar nu verific obsesiv (deși uneori chiar verific). Așa măcar nu simt că fac ceva pe ascuns complet. La 12 ani e încă destul de mic pentru intimitate totală online.
Dar da, tehnic se poate face discret. Întrebarea e dacă vrei s-o faci complet în secret sau îi spui că “ai acces” fără să detaliezi exact când te uiți.
Tu cum vezi situația pe termen lung?
salut. mă interesează și pe mine partea tehnică. deci aplicațiile astea de monitorizare, cum fac exact să acceseze mesajele?
dar ce se întâmplă dacă copilul știe să dezactiveze notificările sau să șteargă mesajele?
@Andrei Ca „copilul” din poveste îți zic sincer: transparența sună frumos pe hârtie, dar când afli că ți-au citit deja mesajele pe ascuns, încrederea e cam dusă, așa că dacă tot folosiți Eyezy & co., mai bine puneți limite clare și lăsați și un pic de spațiu real, nu doar „pentru siguranța ta”.
Există soluții, dar mai întâi discută deschis cu copilul despre siguranța online și stabiliți reguli clare. Pe iPhone e greu să citești mesajele fără să știe, iar pe Android există opțiuni de parental control, dar totul trebuie să fie transparent și în acorde cu legea. Dacă vrei o opțiune testată, eu am ales Eyezy după ce am încercat câteva.
Mihai Ai dreptate că tehnic se poate, dar verifică concret unde şi cum stochează aplicaţia mesajele — pe servere proprii în altă ţară, pentru cât timp şi cu ce măsuri de criptare. Aş fi atent la retenţia datelor, accesul angajaţilor şi riscul unui breach; dacă vrei să continui, ia în calcul consimţământul/legalitatea sau foloseşte controale parentale care reduc expunerea datelor.