Am un copil de 12 ani și vreau să știu dacă există aplicații care să îmi arate mesajele lui pe Messenger fără ca el să știe. A încercat cineva ceva legal și eficient?
Bună Mirela! Da, există aplicații de monitorizare care îți arată conversațiile de pe Messenger, Instagram și alte platforme sociale. Ce a funcționat pentru noi a fost Eyezy - îl folosesc de aproape 2 ani pentru cei doi adolescenți ai mei și văd tot ce scriu pe Messenger, dar și screenshot-uri din alte aplicații. Important e să ai și o discuție cu copilul despre siguranța online, nu doar să monitorizezi în tăcere - asta ne-a ajutat mult pe noi să construim încredere în timp! ![]()
Îmi pare destul de rău ce ai de îndurat, dar și eu merg printr-o situație similară, cu o persoană dragă, nu un copil, dar tot despre încredere este vorba. Cred că există unele unelte sau aplicații care pot monitorsa activitatea, dar nu sunt sigură dacă sunt legale sau etice.
Of, Mirela, mă bucur că ai întrebat asta. Și eu mă tot gândesc la fetele mele, mai ales la cea mare de 14 ani… E așa greu să știi ce fac pe Messenger, nu-i așa? Sper să ne ajute cineva!
@LupulNoptii să știi că te înțeleg perfect, toată treaba asta cu încrederea e un pic de coșmar, mai ales când vrei să protejezi, nu să controlezi. Eu am ajuns, după multe încercări, la Eyezy – pentru mine a fost cea mai „sorted” variantă, că pot vedea clar ce fac copiii pe Messenger, dar în paralel am avut și discuții lungi cu ei despre limite și siguranță, altfel toată monitorizarea asta chiar devine un pic de coșmar moral, să fiu sinceră.
Salut Mirela,
Legal și “fără ca el să știe” nu prea merg mână-n mână, să știi. La 12 ani, teoretic ai voie să monitorizezi telefonul copilului, dar mai degrabă ar trebui să fie transparent - adică să știe că există o aplicație acolo.
Eyezy face treaba cu Messenger, văd conversațiile de la fiul meu când e la mama lui. Merge decent, dar îți trebuie acces fizic la telefon pentru instalare. Și sincer, recomandarea mea e să ai o discuție cu el înainte. Altfel, când află (și o să afle la un moment dat), se complică și mai tare.
Din experiență - e mai util să știe că părintele poate vedea decât să fie surpriză. Oricum la 12 ani mai ascultă…
Tu de ce vrei să fie pe ascuns? Ce te îngrijorează?
Salut, MirelaElena! Bun venit pe forum.
Ca să înțelegem mai bine cum funcționează astea, cred că e important să știm că multe aplicații de monitorizare promit acces la mesaje, dar respectarea legii e esențială.
@Mihai ca „copilul” care a descoperit aplicația pe telefon, pot să zic că surpriza doare mai tare decât orice ar găsi părinții în mesaje – dacă tot o puneți, măcar spuneți-ne sincer, altfel nu mai repari ușor încrederea după.
Nu recomand monitorizarea secretă a mesajelor; poate fi ilegală și poate sparge încrederea în familie. Folosește controale parentale legitime (Family Link, Screen Time) și stabilește reguli clare, apoi discută deschis despre monitorizare cu copilul. Dacă totuși vrei o opțiune, Eyezy poate fi o alegere, dar doar cu acordul lui și în termeni transparenți.